6/2/10
Αυστηρότεροι όροι για μετεγγραφές
Από την ερχόμενη χρονιά θα ισχύσουν οι αλλαγές με τροπολογία του υπ. Παιδείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα μεγάλα ιδρύματα του κέντρου
Αλλαγές στο σύστημα των μετεγγραφών μελετά το υπουργείο Παιδείας, οι οποίες θα ισχύσουν από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, προκειμένου να κλείσουν «παράθυρα» του νόμου τα οποία εκμεταλλεύονται επιτήδειοι για να πετύχουν μετακινήσεις που δεν δικαιούνται.
Υστερα από καταγγελίες μεγάλων ιδρυμάτων του κέντρου (πανεπιστήμιο Αθήνας, Οικονομικό, ΕΜΠ κ.ά.), σχετικά με τον τεράστιο αριθμό αιτήσεων που αφορούν σε τρίτεκνους (οι οποίοι παίρνουν κατευθείαν μετεγγραφή χωρίς ποσοτικό περιορισμό), το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να καταθέσει τροπολογία με την οποία θα κάνει αυστηρότερους τους όρους για τη μετεγγραφή των φοιτητών που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία.
Αλαλούμ
Το σύστημα των μετεγγραφών προκαλεί κάθε χρόνο πλήρη αποδιοργάνωση στη λειτουργία των ιδρυμάτων και κυρίως όσον αφορά τις μετεγγραφές των τρίτεκνων και πολύτεκνων. Μάλιστα, πολλά ιδρύματα έχουν διατυπώσει υπόνοιες προς το υπουργείο Παιδείας ότι μπορεί κάποιοι να προσκομίζουν πλαστά πιστοποιητικά και να εμφανίζονται ως τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.
Η υπόθεση αυτή έχει απασχολήσει το υπουργείο Παιδείας, αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι κυκλώματα παρέχουν στους ενδιαφερόμενους πιστοποιητικά πλαστά -ψεύτικες κηδεμονίες ή ακόμη και υιοθεσίες-, προκειμένου τα παιδιά κάποιων οικογενειών να πάρουν άνετα μετεγγραφή.
«Τα πανεπιστήμια υποψιάζονται ότι κάτι συμβαίνει με τους τρίτεκνους. Τους ζητήσαμε να το διερευνήσουν, αλλά μας είπαν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν αυτό τον τεράστιο όγκο πιστοποιητικών. Δυστυχώς, γύρω από το θέμα των μετεγγραφών αναπτύσσονται περίεργες και παράνομες συναλλαγές. Για την ώρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι αυστηρότερο τον σχετικό νόμο και με κάποια τροπολογία να ζητάμε όχι απλά πιστοποιητικά πολυτεκνίας και τριτεκνίας αλλά και, υποχρεωτικά, ληξιαρχική πράξη γέννησης», τόνισε χθες στο «Εθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.
Πάντως, οι πρυτάνεις χρόνια τώρα ζητούν να καταργηθούν εντελώς οι μετεγγραφές και η πολιτεία να δίνει οικονομική βοήθεια στους φοιτητές ώστε να σπουδάζουν στα ιδρύματα που εισήχθησαν αρχικά. Τις ίδιες σκέψεις κάνει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά ειδικά σε αυτή τη χρονική περίοδο δεν υπάρχει τρόπος να ενισχύονται οικονομικά οι συγκεκριμένοι φοιτητές και έτσι θα επιλεγεί η λύση της επιπλέον ασφαλιστικής δικλίδας στο σύστημα των μετεγγραφών, ώστε να αποφευχθούν παράνομες πράξεις.
Το πρόβλημα είναι ότι κάθε χρόνο, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, οι αιτήσεις των νέων φοιτητών για μετεγγραφή εκτοξεύονται στα ύψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι μόνο το πανεπιστήμιο της Αθήνας πήρε επιπλέον 1.518 φοιτητές. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ίδρυμα έπαθε «έμφραγμα».
Αυξήθηκαν από το 2004 οι μετεγγραφές:Δεν έφερε αποτελέσματα ο νόμος Γιαννάκου
Το 2004 και ενώ βρισκόταν στο «τιμόνι» του υπουργείου Παιδείας η Μαριέττα Γιαννάκου, ψηφίστηκε νέος νόμος για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών, προκειμένου να γίνει δικαιότερο το σύστημα και να μην υπάρχουν «παράθυρα» για παρατυπίες. Εξι χρόνια αργότερα, οι εξελίξεις μάλλον δεν δικαίωσαν τους εμπνευστές του νόμου, καθώς από εκείνη τη χρονιά έως και σήμερα αυξανόταν χρόνο με τον χρόνο ο αριθμός των φοιτητών που έπαιρναν μετεγγραφή.
Ο κυριότερος λόγος, δε, ήταν οι φοιτητές που ανήκαν σε πολυμελείς οικογένειες (τρίτεκνοι), αφού μπορούσαν να μεταπηδήσουν από πανεπιστήμια της επαρχίας στην Αθήνα ή σε άλλο κεντρικό, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ποσοτικό περιορισμό. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι μπορούν να μετεγγραφούν ελεύθερα γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το εικοστό έκτο έτος της ηλικίας του.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται περιπτώσεις άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα που δεν υπερβαίνουν το ανωτέρω όριο ηλικίας. Οσον αφορά τα δικαιολογητικά, χρειαζόταν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή και ληξιαρχικές πράξεις γέννησης των παιδιών. Ωστόσο, σημειωνόταν στη σχετική διάταξη του νόμου ότι, εάν δεν υπάρχουν, η ηλικία αποδεικνύεται από τα μητρώα αρρένων για τους άνδρες και από το γενικό μητρώο δημοτών για τις γυναίκες.
ΝΙΚ. ΤΡΙΓΚΑ - ΜΙΧ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Κ. Μουτζούρης
Διασταύρωση στα στοιχεία
«Τα τελευταία χρόνια, στο ΕΜΠ στέλναμε τα πιστοποιητικά που μας φέρνανε όσοι φοιτητές εντάσσονταν σε τρίτεκνες οικογένειες -και όχι μόνο- στους δήμους, προκειμένου να διασταυρώσουμε τα στοιχεία. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν εντοπιστεί παρατυπίες. Θα πρέπει, πάντως, να επισημανθεί ότι και στο ΕΜΠ η πλειονότητα των φοιτητών που καταθέτουν αιτήσεις και τελικά επιτυγχάνουν να πάρουν μετεγγραφή ανήκουν σε τρίτεκνες οικογένειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 οι αιτήσεις φοιτητών τρίτεκνων οικογενειών ανήλθαν σε 280, όταν στο σύνολο έφταναν τις 502».
* Ο Κ. Μουτζούρης είναι πρύτανης ΕΜΠ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Β. Παπαδάκης
Τρίτεκνοι το 80% των αιτήσεων
«Περίπου το 80% των αιτήσεων αφορούν τρίτεκνες οικογένειες. Πριν από την τροποποίηση του νόμου για τις μετεγγραφές, οπότε και επιτρεπόντουσαν μόνο μετεγγραφές πολυτέκνων, δεν υπήρχε πρόβλημα, καθώς δεχόμασταν επιπλέον 20 με 30 παιδιά. Με τη σταδιακή εφαρμογή όμως του νέου νόμου, σύμφωνα με τον οποίο οι τρίτεκνοι μετεγγράφονται χωρίς ποσοτικό περιορισμό, ξεπεράσαμε στο τμήμα μου τις 200 μετεγγραφές ανά έτος, μόνο από αυτή την κατηγορία».
* O Β. Παπαδάκης είναι πρόεδρος τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Παν. Αθηνών
Πηγή: Έθνος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου