23/2/10

Οι αμοιβές και οι όροι πρόσληψης των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

Χρήστου Κάτσικα

Κάθε χρόνο (Σεπτέμβριο και Ιανουάριο) για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ΙΕΚ προσλαμβάνονται χιλιάδες ωρομίσθιοι εκπαιδευτές. Η πρόσληψη του προσωπικού γίνεται από σχετικούς πίνακες που συντάσσονται κατά ΙΕΚ για κάθε εξάμηνο κατάρτισης. Η σύνταξη των πινάκων ολοκληρώνεται πριν από την έναρξη των μαθημάτων κάθε εξαμήνου και ισχύουν για το επόμενο εξάμηνο κατάρτισης.
Οι πίνακες ισχύουν για το εξάμηνο κατάρτισης για το οποίο έχουν συνταχθεί και βάσει αυτών, καθώς και των εκπαιδευτικών αναγκών του οικείου ΙΕΚ, γίνεται η πρόσληψη του ωρομίσθιου προσωπικού με την υπογραφή από τον προσλαμβανόμενο και τον διευθυντή του οικείου ΙΕΚ ειδικής σύμβασης στην οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη λεπτομέρεια απασχόλησης του προσλαμβανομένου.
Στη σύμβαση που καταρτίζεται προστίθενται τρεις (3) επιπλέον ώρες για κάθε επιτήρηση γραπτής εξέτασης και μέχρι δώδεκα (12) ώρες συνολικά για κάθε εξεταστική περίοδο. Ο ωρομίσθιος εκπαιδευτής του εξεταζόμενου μαθήματος αμείβεται επιπλέον για όσες ώρες διαρκεί η τελική εξέταση του μαθήματός του.
Οι προσλαμβανόμενοι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές θα κληθούν να παράσχουν αρχική κατάρτιση με διδασκαλία θεωρητικών, εργαστηριακών και μεικτών μαθημάτων, ανάλογα με τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στα ΙΕΚ της χώρας.

Η αναγνώριση της προϋπηρεσίας
Η προϋπηρεσία των εκπαιδευτών σε δημόσια ΙΕΚ λογίζεται ως συντάξιμη από το Δημόσιο και αναγνωρίζεται τόσος χρόνος, όσος προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των ωρών εργασίας με τον αριθμό των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης που ισχύει για τον αντίστοιχο κλάδο τακτικών δημοσίων υπαλλήλων (21 ώρες εβδομαδιαίως). Κατά συνέπεια, η προϋπηρεσία αυτή μπορεί να υπολογιστεί για τη μισθολογική εξέλιξή τους.
Όσον αφορά την προϋπηρεσία εκπαιδευτών σε ιδιωτικά ΙΕΚ, αναγνωρίζεται συντάξιμη σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1405/83 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 2084/92 και επομένως δεν μπορεί να υπολογιστεί για τη μισθολογική εξέλιξή τους.
Όλοι οι ιδιώτες καθώς και οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα. Μαζί με την αίτηση πρέπει να κατατεθούν και τα εξής δικαιολογητικά:
● Πλήρες βιογραφικό σημείωμα.
● Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
● Επικυρωμένα αντίγραφα τίτλων σπουδών της ημεδαπής αντίστοιχης ειδικότητας με την προκηρυσσόμενη θέση ή εάν πρόκειται για τίτλο αλλοδαπής χωρών της Ε.Ε. απαιτείται επίσης η προσκόμιση άδειας άσκησης επαγγέλματος ή πιστοποιητικό χορήγησης ισοτιμίας του πτυχίου και εάν πρόκειται για τίτλο σπουδών εκτός χωρών Ε.Ε., εκτός από το πιστοποιητικό ισοτιμίας, απαραίτητη είναι η επισύναψη επικυρωμένων αντιγράφων των βασικών τίτλων σπουδών επισήμως μεταφρασμένων.
Παράλληλα, όταν οι υποψήφιοι είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, χρειάζεται βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης ή υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνονται επακριβώς ο χρόνος και το είδος της εμπειρίας, τα στοιχεία του εργοδότη, φυσικού προσώπου ή της επωνυμίας της επιχείρησης αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.
Αντιστοίχως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ στην οποία θα αναγράφεται ο χρόνος άσκησης συγκεκριμένου επαγγέλματος ή υπεύθυνη δήλωση ότι εξετέλεσε συγκεκριμένες εργασίες, μελέτες και έργα σχετικά με το αντικείμενο της εμπειρίας.
Για τους υποψηφίους του Δημοσίου, όταν η εργασία έχει παρασχεθεί σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε ΝΠΔΔ, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα απαιτείται μόνο βεβαίωση του αντίστοιχου φορέα, από την οποία να προκύπτουν το είδος της εργασίας που παρασχέθηκε και η χρονική διάρκεια της παροχής της.
Οι όροι της επιλογής
Κατά την επιλογή των υποψηφίων λαμβάνονται υπόψη η εργασιακή εμπειρία, η διδακτική εμπειρία, η εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο που επιθυμούν να διδάξουν, οι συναφείς με το αντικείμενο μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, η απόδοση, η συνέπεια και η διάθεση συνεργασίας στην περίπτωση προηγούμενης απασχόλησης στο ΙΕΚ, καθώς και κοινωνικά κριτήρια. Βάσει των εκπαιδευτικών αναγκών κάθε ΙΕΚ γίνεται η πρόσληψη του ωρομίσθιου προσωπικού με την υπογραφή από τον προσλαμβανόμενο και τον διευθυντή του οικείου ΙΕΚ ειδικής σύμβασης στην οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη λεπτομέρεια απασχόλησης.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου