Τον ρόλο, που διαδραμάτισε η περιοχή της Πλατανιάς στη Δράμα για 3,5 και πλέον χιλιετίες, αναζητά η ΙΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μέσα από την ανασκαφική έρευνα, που διεξάγει στην περιοχή.
Σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τον σύγχρονο οικισμό, στη θέση «Ακρόπολη», οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ευρήματα που μαρτυρούν την κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνια και μέχρι τη Βυζαντινή εποχή. Ανασκάπτοντας την ακρόπολη, εντόπισαν τείχη και κτίσματα, που καταδεικνύουν την οργάνωση του αρχαίου οικισμού.
Όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αρχαιολόγος της ΙΗ' ΕΠΚΑ, Βασιλική Πουλιούδη, κατά τη διάρκεια των ερευνών στην περιοχή ανακαλύφθηκαν η δυτική είσοδος της ακρόπολης, ένας αποθέτης και δύο δώματα - κατοικίες. «Επίσης, σε τομή που διανοίξαμε εσωτερικά του τείχους ανακαλύψαμε τη θεμελίωση του όλου περιβόλου», εξηγεί η κα Πουλιούδη.
Στα κινητά ευρήματα συγκαταλέγονται νομίσματα, όστρακα, κοσμήματα και μεταλλικά αντικείμενα. Από αυτά συμπεραίνεται πως Θράκες, Μακεδόνες και Ρωμαίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αφήνοντας παρακαταθήκη τα ιδιαίτερα πολιτισμικά τους στοιχεία.
Η ανασκαφή ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και διήρκεσε μόλις τρεις μήνες.
Η κα Πουλιούδη επισημαίνει ότι με τη συνέχιση της ανασκαφής θα φωτιστούν πτυχές, όπως «το πώς χρησιμοποιήθηκε η ακρόπολη και αν αποτελούσε χώρο προστασίας από τους επιδρομείς, ποιες ήταν οι εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις των κατοίκων της περιοχής με άλλους λαούς και κυρίως με την υπόλοιπη επικράτεια της αποικίας των Φιλίππων, στην οποία ανήκαν».
Τα πρώτα ευρήματα και συμπεράσματα από την ανασκαφή στην Πλατανιά Δράμας θα παρουσιάσει η αρχαιολόγος, Βασιλική Πουλιούδη, στην 23η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στις 13 Μαρτίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου