Την καταστροφή αποτύπωσε το Δασαρχείο της Κασσάνδρας που κήρυξε τις εκτάσεις άμεσα αναδασωτέες, ενώ παράλληλα κάλεσε τους υπεύθυνους να απολογηθούν για τις παράνομες εκχερσώσεις
Eκατοντάδες πεύκα, ανάμεσά τους και πολλά αιωνόβια αλλά και μοναδικά μνημεία της φύσης στον οικότοπο των αμμοθινών, λόγω της ιδιόμορφης βλάστησης και των σχημάτων τους, αφανίστηκαν αυτές τις μέρες στο παραθαλάσσιο, αισθητικό και προστατευόμενο δάσος Σταυρονικήτα-Σάνη στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.
Πρόκειται μάλιστα για πραγματική ριζική εκχέρσωση δεκάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης, όπως τη χαρακτηρίζει στα έγγραφά του το Δασαρχείο της Κασσάνδρας, το οποίο προχώρησε στην καταγραφή-αποτύπωση της καταστροφής, ενώ κήρυξε τις εκτάσεις αμέσως αναδασωτέες.
Παράλληλα κάλεσε από μέρους της εταιρείας ΣΑΝΗ ΑΕ τον επιχειρηματία Σταύρο Ανδρεάδη, πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, να υποβάλει απολογητικό υπόμνημα για τις παράνομες εκχερσώσεις τουλάχιστον 35 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα, και προχώρησε στην υποβολή μηνύσεων στην Εισαγγελία Πολυγύρου.
Η παράνομη εκχέρσωση που δημιούργησε πλατώματα-φιλέτα χωρίς δέντρα σε πλεονεκτικές τοποθεσίες έγινε, ενώ αυτές τις μέρες συνεδρίασε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με αντικείμενο το συγκεκριμένο δασόκτημα Σταυρονικήτα-Σάνη. Μάλιστα η εισήγηση στο ανώτατο δικαστήριο επιχειρεί να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας στο συγκεκριμένο μοναδικό δάσος χαλεπίου πεύκης αλλά και σε άλλες παρόμοιες δασικές εκτάσεις-φιλέτα που απειλούνται από τη δόμηση.
Ο εισηγητής, όπως είχε κάνει και η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2004 για το ίδιο δασόκτημα, με την εισήγησή του κρίνει ότι οι παρανομίες σε βάρος των δασών μπορούν να ελεγχθούν σε απεριόριστο βάθος, ακόμα και αν έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας ή και παραπάνω.
Διάταγμα του '65
Να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια έχει δεχθεί ότι το βασιλικό διάταγμα του 1965, με το οποίο επιτράπηκε η κατάτμηση ενός τμήματος του δασοκτήματος, περίπου 2.300 στρέμματα -αποκτήθηκε από την εταιρεία ΣΑΝΗ ΑΕ το 1961 από τη Μονή Σταυρονικήτα- είναι παράνομο και αντίκειται στο Σύνταγμα. Επιπλέον δέχτηκε και την ακυρότητα των οικοδομικών αδειών για τα εκατοντάδες ακίνητα που έχουν ανεγερθεί έκτοτε.
Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το βασιλικό διάταγμα, που έδινε τη δυνατότητα της κατάτμησης, προέβλεπε ότι αργότερα θα μπορούσε να εκδοθεί ρυμοτομικό σχέδιο, ώστε να κτιστεί ένα τμήμα της υπό προϋποθέσεις. Ομως τέτοιο ρυμοτομικό διάταγμα δεν εγκρίθηκε τα επόμενα χρόνια, αλλά παρά το γεγονός αυτό η πολεοδομία, ξεκινώντας από την περίοδο της χούντας, έδωσε πληθώρα οικοδομικών αδειών με βάση ένα μη εγκεκριμένο σχέδιο ιδιωτικής πολεοδόμησης, όπως επισημαίνεται και από τον εισηγητή.
ΕΚΟΒΑΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΕΠΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ: Το Δασαρχείο... περίμενε να γίνει καταγγελία για να επέμβει
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοπή των δέντρων και οι παράνομες εκχερσώσεις στο δασόκτημα του ΣΑΝΗ είχαν ξεκινήσει εδώ και πολλές εβδομάδες, αφού το μέγεθος της εργασίας είναι πολύ μεγάλο. Κι ενώ είχαν γίνει ευρέως γνωστές στην περιοχή, δεν υπήρξε αρχικά καμία αντίδραση από το δασαρχείο της Κασσανδρείας, παρά το γεγονός ότι είχε γίνει σούσουρο ανάμεσα στους υπαλλήλους του και κάποιοι είχαν αντιδράσει.
Τελικά το δασαρχείο υποχρεώθηκε να επέμβει μόνο ύστερα από καταγγελία που έγινε πριν από δύο εβδομάδες από εκπροσώπους των Οικολόγων-Πράσινων, με επικεφαλής τη νομαρχιακή σύμβουλο Θεσσαλονίκης Δήμητρα Γωγάκου και τον Θεολόγο Καραδήμο, καθώς και τα φωτογραφικά στοιχεία που προσκόμισε η δημοσιογραφική έρευνα.
Αλβανοί οι δράστες
Οι παραπάνω διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι ότι ένα πολυμελές συνεργείο που στην πλειονότητά του αποτελούνταν από Αλβανούς εργάτες, χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα προχωρούσαν σε κοπή δέντρων και εκχέρσωση, ενώ είχαν βάλει και φωτιές μέσα στο δάσος, καίγοντας ξύλα.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας που έφτασε επί τόπου ισχυρίστηκε πως όλα γινόταν νόμιμα, με άδεια του δασαρχείου, και αφορούσαν τη διάνοιξη μεγάλων αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμό του δάσους.
Αντίθετη όμως ήταν η πληροφόρηση από τον δασολόγο Κωνσταντίνο Δουλκερίδη, που αυτό το διάστημα αναπληρώνει τον δασάρχη Κασσάνδρας. Μετά την καταγγελία στο Δασαρχείο, ο τελευταίος, συνοδευόμενος και από έναν δασοφύλακα, πήγε στο δασόκτημα του Σάνη, για να διαπιστώσει ότι το πολυμελές συνεργείο -περίπου 15 άτομα- είχε εξαφανιστεί.
Ομως τα τεκμήρια που άφησε πίσω του ήταν πολλά. Τις επόμενες μέρες σχεδόν το σύνολο των υπαλλήλων του δασαρχείου της Κασσάνδρας έφτασε επί τόπου και κατέγραψε τις παράνομες κοπές εκατοντάδων δέντρων.
Η ΑΥΤΟΨΙΑ: Κατέστρεψαν δάσος σπάνιου φυσικού κάλλους
Οπως προκύπτει από τις εκθέσεις αυτοψίας -φωτοερμηνείας με βάση και τις αεροφωτογραφίες που υπάρχουν για την περιοχή προέκυψαν τα εξής στοιχεία:
Στη θέση «Κουτσουπιά» και σε μια έκταση 26.903 μέτρων, που αποτελεί ένα εκτεταμένο πλάτωμα, μέτωπο προς τη γειτονική θάλασσα, «διαπιστώθηκε εκτεταμένη εκχέρσωση δάσους χαλεπίου πεύκης με υπόροφο αείφυλλων πλατύφυλλων». Η δασοκάλυψη μάλιστα στην έκταση που εκχερσώθηκε αναφέρεται σε ποσοστό 80-90%. «Στην ανωτέρω έκταση έχουν κοπεί τα πεύκα και η υπόροφος βλάστηση έχει απομακρυνθεί», επισημαίνεται. Ανάλογες είναι οι περιγραφές και για μια έκταση 8.244 μέτρων στη θέση «Μεσονήσι».
Φτάνουν στη θάλασσα
Η διαφορά εδώ είναι ότι η έκταση αυτή αποτελεί και μέρος του συστήματος των περίφημων αμμοθινών που υπάρχουν δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, με αιωνόβια μεγάλα πεύκα αλλά και μικρότερα, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.
Οι συγκεκριμένες αμμοθίνες καλύπτουν κατά μήκος μια μεγάλη παραλιακή ζώνη, που θεωρείται ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και συνορεύει με τον υδροβιότοπο από την άλλη μεριά, ο οποίος παρουσιάζει σπάνια ορθοπανίδα.
Να σημειωθεί ότι τα φυτά που συνθέτουν τις αμμοθίνες αποτελούνται από είδη τα οποία περιορίζονται μόνο σ’ αυτόν τον οικότοπο - π.χ. κρίνος της παραλίας, αμμοφιλή σιλένη κ.ά. και τέτοιες επεμβάσεις αποτελούν απειλή για πληθυσμούς φυτών που έχουν μειωθεί και κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Η εκχέρσωση μάλιστα εδώ έφτασε μέχρι τη θάλασσα, ανοίγοντας ένα μεγάλο πλάτωμα και διασπώντας τη συνέχεια του συστήματος των αμμοθινών.
ΠΡΩΗΝ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ Ν. ΦΩΚΑΙΑΣ:Είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα
«Αυτό το σύστημα είναι μοναδικό και τέτοιες ενέργειες είναι εγκληματικές. Εδώ κόπηκαν αιωνόβια πεύκα που η διατομή του κορμού τους φτάνει και το ενάμισι μέτρο αλλά και πεύκα που αποτελούν μνημεία της φύσης, με μοναδικά σχήματα, πάνω στους αμμόλοφους, που τα παίρνουν από τον δυνατό αέρα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Θεολόγος Καραδήμος, πρώην πρόεδρος της κοινότητας Νέας Φώκαιας. Μικρότερες κοπές δέντρων διαπιστώθηκαν επίσης και σε άλλες περιοχές.
Τα δασαρχείο με αποφάσεις που υπογράφει ο αναπληρωτής δασάρχη Κ. Δουλερίδης προχώρησε αμέσως στην κήρυξη των παραπάνω παρανόμως, όπως αναφέρεται, εκχερσωθεισών δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων καθώς και στην υποβολή μηνύσεων στην Εισαγγελία Πολυγύρου.
Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΤΗΣ «ΣΑΝΗ ΑΕ»
Πάρτι για τον Καραμανλή και δικηγόρο τον Παυλόπουλο πριν γίνει υπουργός
Εχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι δίπλα ακριβώς στο δασόκτημα Σταυρονικήτα-Σάνη και ως συνέχειά του υπάρχει και ένα άλλο δασόκτημα 1.450 στρεμμάτων, που ανήκει στην οικογένεια Γεωργίου Μπρόζου -εισαγωγές και εμπορία αυτοκινήτων- και αποκτήθηκε και αυτό κατά τη δεκαετία του ‘60 από τη Μονή Εσφιγμένου.
Ομως για τη συγκεκριμένη έκταση ίσχυσαν πάντοτε το νομοθετικό διάταγμα του 1923 και το άρθρο 24 του Συντάγματος του 1975 που δεν επιτρέπει την οικιστική αξιοποίηση δασών και δασικών εκτάσεων, όπως λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Φώκαιας, Θεολόγος Καραδήμας.
Μάλιστα το μόνο που επιτράπηκε στην οικογένεια Μπρόζου, με άδεια της κοινότητας και του δασαρχείου, ήταν το στήσιμο σε ένα ξέφωτο ενός λυόμενου, μόλις 45 τ.μ. Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Φώκαιας ήταν αυτός που από τη δεκαετία του ‘90 προσέφυγε μαζί και με οικολογικές οργανώσεις στο ΣτΕ, ώστε να υπάρξει η προαναφερόμενη δικαστική εξέλιξη.
Μάλιστα πριν γίνει υπουργός της ΝΔ το 2004 ο Πρ. Παυλόπουλος ήταν ο νομικός εκπρόσωπος και υπερασπιστής της ΣΑΝΗ ΑΕ στο ανώτατο δικαστήριο. Ακόμη είναι γνωστή η στενή φιλική σχέση που είχε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τους μεγαλομετόχους της ΣΑΝΗ ΑΕ, αδερφούς Ανδρεάδη. Στα έξι χρόνια της πρωθυπουργίας του, όταν ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη, ήταν φιλοξενούμενος πάντοτε στο πάρτι που δινόταν γι’ αυτόν στη βίλα τους στο Πανόραμα.
Πηγή: Έθνος (ΧΡIΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου