15/3/10

Ο 3ος θερμότερος χειμώνας του αιώνα

Μπορεί να φτάνουμε αισίως στα τέλη Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει πως ο χειμώνας φεύγει, ωστόσο καλά καλά χειμώνα δεν καταλάβαμε. Η εαρινή ισημερία είναι προ των πυλών και ο χειμώνας μάταια προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του.
Μπορεί η Ευρώπη να ένιωσε στο πετσί της το κρύο της βαρυχειμωνιάς, ωστόσο ο ήλιος φαίνεται πως αγαπά την χώρα μας αφού η καλοκαιρία ήταν πρωτοφανής.
Ειδικότερα, η μέση τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας για όλο το χειμώνα είναι 15.5 βαθμοί. Σύμφωνα και με μετρήσεις του σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο και οι τρεις μήνες του φετινού χειμώνα (Δεκέμβριος 2009, Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2010) ήταν πιο θερμοί από τις κλιματικές τιμές. Μάλιστα, οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες του μήνα και η απόκλιση τους από την κλιματική τιμή είχαν ως εξής:

Δεκέμβριος 2009: 16.8 C, (+2.1)
Ιανουάριος 2010: 13.4 C, (+0.5)
Φεβρουάριος 2010: 16.2 C, (+2.6)
Ωστόσο, δεν ήταν θερμότερος ο χειμώνας που έζησε η Ελλάδα τα τελευταία 112 χρόνια, αλλά ο τρίτος θερμότερος στην Αθήνα από το 1897 αφού, ο πιο θερμός χειμώνας ήταν το 1935-1936, με μέσο όρο μέγιστης θερμοκρασίας χειμώνα 16.5 βαθμούς, τιμή η οποία οφείλεται κυρίως στον πολύ θερμό Ιανουάριο του 1936. Έπειτα, ακολουθεί ο χειμώνας 1954-1955, με μέσο όρο μέγιστης θερμοκρασίας χειμώνα 15.8 βαθμούς.
Παράλληλα, η ζέστη εν μέση χειμερινής περιόδου εκτός από τους ανθρώπους ξάφνιασε και τη φύση. Τα δέντρα φαίνεται πως ξεγελάστηκαν και ανθοφόρησαν πρόωρα. Ειδικότερα, στην Αττική παρατηρήθηκε πρωτοφανής ανθοφορία σε μερικά κυπαρίσσια 2 με 4 εβδομάδες νωρίτερα, ενώ κανονικά αναμενόταν από τις 21 Μαρτίου, δηλαδή μετά τον ερχομό της άνοιξης.
Οι "αρρυθμίες" της φύσης δεν επηρέασαν όπως ήταν φυσικό μόνο στα φυτά αλλά και τα ζώα, καθώς παρατηρήθηκε ότι πολλοί περισσότεροι πελαργοί έβγαλαν το χειμώνα στη χώρα. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες μετακινήσεις σε εκείνα τα είδη που μεταβαίνουν από μεγαλύτερα υψόμετρα σε χαμηλότερα για να διαχειμάσουν, ενώ οι αρκούδες έχασαν τον... ύπνο τους λόγω έλλειψης κρύου και κατέβηκαν μέχρι τα χωριά ψάχνοντας για φαγητό.
Τέλος, μέχρι και πεταλούδες είδαμε να πετούν χειμωνιάτικα οι οποίες προφανώς μπερδεύτηκαν και έκαναν διπλό κύκλο. Μάλιστα, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο φαινόμενο επισημαίνεται ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες και τα μικρά ποσοστά υγρασίας ωθούν τους πληθυσμούς σε μεγαλύτερα υψόμετρα για την εύρεση πόρων και καλύτερου ενδιαιτήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου