23/3/10

Φοιτήτρια Πληροφορικής... ετών 74

Έως πριν από έξι μήνες η Λασκαρίνα Ζάκου, 74 ετών, ουδεμία επαφή είχε με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σήμερα, διαβάζει καθημερινά τις εφημερίδες στο Ίντερνετ, φτιάχνει σπετζοφάι, με τη συνταγή που «κατέβασε» από το διαδίκτυο, «ψάχνει» στον κυβερνοχώρο τις θεατρικές παραστάσεις, δείχνει στα εγγόνια της πώς μπαίνουν τα διαλυτικά στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Οι συμφοιτητές της την έχουν ως πρότυπο και δηλώνουν κατάπληκτοι, γιατί, όπως λένε, «τον υπολογιστή τον παίζει στα δάκτυλα».
Η κ. Ζάκου και άλλοι περίπου 100 ηλικιωμένοι πρόκειται να παραλάβουν την ερχόμενη Παρασκευή τα πτυχία τους στην «επικοινωνία και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες» μετά τα μαθήματα που παρακολούθησαν στον δήμο Εχεδώρου, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου για την Τρίτη Ηλικία.
«Πρόκειται για έναν θεσμό, που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, αλλά στην περιοχή μας ξεκίνησε από τον δήμο Εχεδώρου και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους δήμους Αξιού, Χαλάστρας και Καλλιθέας», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η εντεταλμένη σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής, Ιωάννα Χριστοφορίδου. Σημειώνει, δε, ότι ο θεσμός «αγκαλιάστηκε» από άνδρες και γυναίκες, ηλικιών άνω των 60 ετών, που είτε μόνοι τους είτε με τον, ή την, σύντροφό τους αποφάσισαν να έρθουν στα μαθήματα και να ξεπεράσουν τις όποιες φοβίες είχαν για τις νέες τεχνολογίες.

«Τόσον καιρό δεν τολμούσαμε να ασχοληθούμε με αυτό το αντικείμενο. Η οικογένειά μου έχει εργοστάσιο, εγώ όμως δεν γνώριζα τίποτε από υπολογιστές. Τα μαθήματα ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Τώρα ψάχνω και βρίσκω εισιτήρια για να ταξιδέψω, διαβάζω συνταγές, τις εκτυπώνω και τις αρχειοθετώ, στέλνω μηνύματα από το κινητό τηλέφωνο στα εγγόνια μου και τους δείχνω στον υπολογιστή ορισμένα πράγματα που εκείνα δεν γνωρίζουν, όπως το πώς να βάζουν τα διαλυτικά πάνω από το γιώτα», λέει η κ. Ζάκου και προσθέτει: «Τα εγγόνια μου, 14 και 15 ετών, γνωρίζουν πώς να χειρίζονται τους υπολογιστές. Όταν όμως τους δείχνω κάτι καινούριο μου λένε με θαυμασμό «γιαγιά, τα ξέρεις καλά και εσύ!».
Ο 62χρονος Λάκης Γκουγκουλής, συμφοιτητής της κ. Ζάκου, μιλά για εκείνη με τα καλύτερα λόγια. «Όταν ήρθε στα μαθήματα δεν ήξερε τι είναι το κομπιούτερ. Λίγο αργότερα έπαιζε παιχνίδια, έμπαινε στο Ίντερνετ και χειριζόταν τον υπολογιστή με απίστευτη ευχέρεια. Έμεινα άγαλμα», λέει. Ο ίδιος δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το διαδίκτυο καθημερινά για να ενημερώνεται από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων, αναζητά πληροφορίες για ιατρικά θέματα και κανονίζει το ταξίδι, που θέλει να κάνει στην Ισπανία.
Ωστόσο, το πεδίο των γνώσεων που αποκόμισαν οι ηλικιωμένοι ήταν πολύ ευρύτερο, καθώς έμαθαν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού τους, να παίρνουν τη σύνταξή τους από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, να κλείνουν τηλεφωνικά ραντεβού στα νοσοκομεία, να χρησιμοποιούν συστήματα πλοήγησης όπως το GPS.
«Πάνω από όλα ξεπέρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις νέες τεχνολογίες», λέει ο δάσκαλός τους, Απόστολος Τσαγκάρης, καθηγητής Εφαρμογών Ρομποτικής στο τμήμα Αυτοματισμού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και προσθέτει: «Οι περισσότεροι γνώριζαν για την ύπαρξη των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, όμως, δεν ήξεραν για παράδειγμα ότι ο φούρνος μικροκυμάτων δεν έχει ραδιενέργεια, ότι μπορούν να πληρώνουν ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς τους, ότι έχουν τη δυνατότητα να τυπώνουν οι ίδιοι τις ηλεκτρονικές τους φωτογραφίες».
Το εγχείρημα ξεπέρασε τα όποια στεγανά για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Εκείνοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και άφησαν πίσω τους οποιαδήποτε καχυποψία. «Είναι σημαντικό ο καθένας να είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία και τις δυνατότητες που μας δίνει», λέει η κ. Χριστοφορίδου και μεταφέρει την προσωπική της εμπειρία, που αποτέλεσε την αφορμή για να αναπτυχθεί η ιδέα του προγράμματος.
«Όταν πριν από 33 χρόνια γέννησα, ήρθε μια θεία μου στο σπίτι για να φροντίσει την κατάκοιτη πεθερά μου. Έφερε μαζί της από το χωριό κοτόπουλο, τυρί και γάλα. Όταν γύρισα στο σπίτι με το μωρό, είδα ένα κουτί καμμένα σπίρτα. Με αυτά η θεία μου είχε προσπαθήσει να ανάψει την ηλεκτρική κουζίνα, θεωρώντας ότι λειτουργεί με υγραέριο. Τότε η πεθερά μου μου είπε "μπορεί ποτέ να μην μπορέσω να σηκωθώ για να χρησιμοποιήσω την κουζίνα, δείξε μου, όμως, πώς λειτουργεί για να ξέρω τι δουλειά κάνει….».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου