Από τους 800 αποφοίτους του παιδαγωγικού τμήματος ειδικής αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ιδρύθηκε πριν από δώδεκα χρόνια για να εφοδιάσει την αναδυόμενη τότε προσπάθεια αναβάθμισης της ειδικής αγωγής στη χώρα μας με ειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, δεν έχει διοριστεί ούτε ένας αναφέρει σε άρθρο της η Ελευθεροτυπία(23/3/2010).
Μια επταετία μετά την πρώτη φουρνιά αποφοίτων -οι σπουδές είναι τετραετούς διάρκειας- το δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους ειδικούς παιδαγωγούς -δασκάλους και νηπιαγωγούς- του πανεπιστημίου δεν έχει ακόμα προβλεφθεί! Μερικοί εξ αυτών εργάζονται μόνον ως αναπληρωτές, νομάδες από πόλη σε πόλη, χωρίς να θεμελιώνουν κανένα εργασιακό δικαίωμα. Δεν λογίζεται καν γι' αυτούς το τριαντάμηνο προϋπηρεσίας αναπληρωτή ως βασικό προσόν για διεκδίκηση διορισμού. Χρησιμοποιούνται ως «τελευταία επιλογή» για την κάλυψη των όποιων κενών στις δομές της ειδικής αγωγής...
«Εβδομήντα δύο εξειδικευμένα μαθήματα συν μια διετία πρακτική εκπαίδευση πεταμένα στα αζήτητα», λέει η τεταρτοετής Ανθή που, απογοητευμένη από τις εμπειρίες των αποφοίτων συναδέλφων της, έκανε μαζί με τον συμφοιτητή της Γιάννη πενθήμερη απεργία πείνας. Όπως μας εξηγεί, «ήταν ο μόνος τρόπος για να κατανοήσει το υπουργείο ότι οι συνεχείς διαβεβαιώσεις αποκατάστασης της σε βάρος μας αδικίας πλέον δεν μας πείθουν».
«Τον Δεκέμβριο του 2009 διαβεβαίωσαν τους αποφοίτους του τμήματός μας ότι θα συμπεριληφθούν στην προκήρυξη ΑΣΕΠ για το 2010. Την Παρασκευή 12 Μαρτίου η υφυπουργός Ε. Χριστοφιλοπούλου μετέφερε τη δέσμευση για έναν χρόνο διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνει έκτακτος διαγωνισμός ΑΣΕΠ το 2011», μας ενημερώνει η επίσης τεταρτοετής Λένα. Από διαβεβαιώσεις όντως χορτάτη...
Η Χρυσάνθη επί επτά χρόνια είναι αναπληρώτρια και ταξιδεύει από νομό σε νομό, καλύπτοντας διάφορα κενά. «Η περιθωριοποίηση των μοναδικών στη χώρα μας επιστημόνων με βασικό τίτλο σπουδών στην ειδική αγωγή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Οπως τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται, το υπουργείο αντιμετωπίζει την ειδική αγωγή ως ένα μεγάλο παζάρι. Η προϋπηρεσία αγοράζεται εδώ και δύο χρόνια τοις μετρητοίς». Η Χρυσάνθη μάς εξηγεί ότι αναφέρεται στα θεσπισμένα βάσει του προπέρσινου Ν. 3699 σεμινάρια 400 ωρών, που προσφέρουν στους μετέχοντες εκπαιδευτικούς πιστοποιητικά ψευδο-εξειδίκευσης με 2.000-3.000 ευρώ ανά άτομο και στους διοργανωτές τους πακτωλό χρημάτων. Σημειωτέον ότι μεταξύ των διοργανωτών, όπως μας ενημερώνει η πρώην πρόεδρος του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Βενέτα Λαμπροπούλου, είναι και διδάσκοντες του τμήματος ειδικής αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου