Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το ίντερνετ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τα ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και επισημαίνουν ότι είναι ευκολότερο από ποτέ να αγοράσει κανείς σε Διαδικτυακή δημοπρασία ένα ζωντανό λιονταράκι ή ακόμα και γούνα πολικής αρκούδας.
Τα ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της διάσκεψης της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (Cites), στη Ντόχα.
«Το ίντερνετ έχει καταστεί κυρίαρχος παράγοντας στο παγκόσμιο εμπόριο των απειλούμενων ειδών», δήλωσε ο Paul Todd από το Διεθνές Ταμείο Άγριων Ζώων.
Όπως επισήμανε, χιλιάδες απειλούμενα είδη πωλούνται στο ίντερνετ καθώς αγοραστές και προμηθευτές επωφελούνται από την ανωνυμία που προσφέρει το Διαδίκτυο.
Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των υπηρεσιών Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και καταγγέλλουν ότι οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά απειλούμενων ειδών, ωστόσο η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και η Αυστραλία φέρουν επίσης μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
Την Κυριακή οι εκπρόσωποι των 175 συμβαλλόμενων μερών της Cites αποφάσισαν την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου ενός τύπου σαλαμάνδρας (Kaiser’s Spotted Newt) που, σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο Άγριων Ζώων, έχει σχεδόν εξαλειφθεί.
Ωστόσο, το εγχείρημα για την απαγόρευση εμπορίου πολικών αρκούδων, ερυθρού τόνου και σπάνιων κοραλλιών ναυάγησε.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόταση των ΗΠΑ και της Σουηδίας για την απαγόρευση εμπορίου ροζ και κόκκινων κοραλλιών, επισημαίνεται ότι καταψηφίστηκε λόγω ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις στις φτωχές αλιευτικές χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα οι εκπρόσωποι των συμβαλλόμενων μερών θα διαπραγματευτούν για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο ελεφαντόδοντου.
Πηγή: econews.gr (Φ. Νικολάου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου