Ενδεικτικό του προσανατολισμού για πιο ταξική και πιο προσανατολισμένη στις ανάγκες της αγοράς Παιδεία, είναι το σημείο των προτάσεων που αφορά στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση.
«Η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ) αποτελεί διακριτή εκπαιδευτική βαθμίδα παράλληλη με τη Γενική Εκπαίδευση», αναφέρεται χαρακτηριστικά σηματοδοτώντας τη διατήρηση και ενίσχυση της ταξικής διαλογής μετά το Γυμνάσιο. Είναι ένα ακόμα δείγμα μιας πολιτικής που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική σύγχρονη ανάγκη του λαού, τα παιδιά του να λαμβάνουν γενική εκπαίδευση με ίσους όρους, σε ένα σχολείο, μέχρι τα 18 τους και η Επαγγελματική Εκπαίδευση να ακολουθεί.
Οπως αναφέρεται, στο χώρο της ΤΕΕ θα λειτουργεί το «Τεχνολογικό Λύκειο» στο οποίο ενσωματώνονται τα σημερινά ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ «και το οποίο συνδέεται στενά με την Περιφέρεια και την τοπική κοινωνία». «Οι ειδικότητες του Τεχνολογικού Λυκείου θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και τους κοινωνικούς εταίρους, με τους οποίους συνδιοργανώνεται και η πρακτική άσκηση». Κανονικά και... με το νόμο δηλαδή οι επιχειρήσεις αφενός θα καθορίζουν το περιεχόμενο του Τεχνολογικού Λυκείου και αφετέρου θα αντλούν από αυτό και εργατικό δυναμικό. Ετσι, μέσω της πρακτικής άσκησης, θα μπορούν να «εκπαιδεύουν» στα μέτρα τους στην πράξη τους νέους στη δουλειά χωρίς δικαιώματα.
Στις προτάσεις για το Τεχνολογικό Λύκειο, περιλαμβάνονται επίσης η εισαγωγή των αποφοίτων του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δώρο άδωρο για τη μεγάλη μερίδα των παιδιών της εργατικής τάξης, κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με βάση τη στρατηγική του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, λειτουργία πειραματικών τεχνολογικών λυκείων και άλλα, που δε θίγουν την ουσία της ταξικής πολιτικής.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου