16/3/10

Πρωτότυπο μάθημα ξένων φοιτητών με φόντο τη Ρωμαϊκή αγορά

Είναι η τρίτη συνεχής χρονιά φέτος που το Ινστιτούτο Μωχάμετ Αλή για την Ερευνα της Ανατολικής Παράδοσης (ΙΜΑΡΕΤ) σε συνεργασία με το Δήμο Φιλίππων συνδιοργανώνουν τον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου αναφέρει η Καθημερινή (13/3/2010). Η ιδέα ανήκει στους καθηγητές της Νομικής Σχολής της Οξφόρδης Helen Scott και Πασχάλη Πασχαλίδη, οι οποίοι έψαχναν για έναν διαφορετικό τρόπο να διδάξουν το ρωμαϊκό δίκαιο στους προπτυχιακούς φοιτητές της Νομικής. Την πρώτη χρονιά, το 2008, συμμετείχαν τέσσερα πανεπιστήμια στον πρωτότυπο διαγωνισμό, η επιτυχία του όμως ήταν τέτοια που από πέρυσι ο αριθμός τους έχει φτάσει τα οκτώ. Φέτος, τις «ομάδες» θα απαρτίζουν φοιτητές από τις Νομικές Σχολές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ από το Ηνωμένο Βασίλειο, των Πανεπιστημίων της Τρίερ και της Τυβίγγης από τη Γερμανία, του Πανεπιστημίου της Λιέγης από το Βέλγιο, του Πανεπιστημίου της Βιέννης από την Αυστρία, του Πανεπιστημίου της Νάπολης «Φεντερίκο ΙΙ» από την Ιταλία και, φυσικά, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού θα είναι η εγκυρότητα και η εκπλήρωση μιας σύμβασης παραγώγων, ανταλλαγής προϊόντων (και χρηματορροών), βάσει της οποίας το ένα μέρος καταβάλλει ένα συγκεκριμένο ποσό ανά τακτά χρονικά διαστήματα για ένα συγκεκριμένο αριθμό αγαθών, ενώ το άλλο μέρος καταβάλλει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την αγοραία τους αξία. Η σύγχρονη αυτή σύμβαση ωστόσο τοποθετείται χρονικά στην Ιουστινιάνεια περίοδο με φόντο το εμπόριο σκλάβων. Στόχος είναι, όπως εξηγούν οι διοργανωτές, «να ωθήσει τους συμμετέχοντες φοιτητές να εμβαθύνουν πάνω στις βασικές έννοιες του ιδιωτικού δικαίου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν πριν από αιώνες από τους Ρωμαίους νομομαθείς και όπως θα καλούνταν να εφαρμοστούν και σήμερα από τα σύγχρονα δικαστήρια».
Η πρωτοβουλία ωστόσο έχει και «παράπλευρους» στόχους. «Σε στιγμές που η δύσκολη οικονομική συγκυρία θέτει εν αμφιβόλω το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, γεγονότα όπως αυτό θυμίζουν τις πηγές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», σημειώνουν τα μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Μωχάμετ Αλή. «Μέσα από την Ιουστινιάνεια κωδικοποίηση της ρωμαϊκής νομοθεσίας, επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας».
Οι προκριματικοί γύροι του διαγωνισμού θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 26 Μαρτίου στο Ιμαρέτ της Καβάλας (το οθωμανικό μνημείο στο κέντρο της παλιάς πόλης, που έχει μεταμορφωθεί σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο), ενώ ο μικρός και ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθούν στη Ρωμαϊκή Αγορά του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων το Σάββατο 27 Μαρτίου.
«Πρόκειται για έναν καταπληκτικό τρόπο ανάδειξης της περιοχής μας και του αρχαιολογικού μας χώρου», λέει ο δήμαρχος Φιλίππων κ. Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. «Θα ήταν μεγαλύτερη η χαρά μας βέβαια, εάν η πρωτοβουλία μας αγκαλιαζόταν από τις αρμόδιες αρχές, όπως τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Παιδείας. Ομως, κάθε χρόνο αποστέλλουμε προσκλήσεις και ποτέ δεν λαμβάνουμε καμιά απάντηση». Εμείς πάντως δεν χρειαζόμαστε προσκλήσεις, αφού ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός στο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου