Η ΑΠΟΦΑΣΗ ορισμένων ιδιοκτητών εκπαιδευτηρίων να επεκτείνουν τη μείωση των μισθών και την περικοπή των δώρων στους...
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ορισμένων ιδιοκτητών εκπαιδευτηρίων να επεκτείνουν τη μείωση των μισθών και την περικοπή των δώρων στους δάσκαλους και καθηγητές που απασχολούν, κατά το σύστημα του Δημοσίου, ανοίγει το μεγάλο ζήτημα των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα, που υπερβαίνουν το χώρο της εκπαίδευσης και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.
ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που προκύπτει είναι εάν η κίνηση των ιδιοκτητών εκπαιδευτηρίων έχει νομική βάση που επιτρέπει τέτοιου είδους μειώσεις μισθών καθώς στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει η διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων που ενέχουν θέση νόμου. Ειδικά για τους «σχολάρχες», η αιφνίδια απόφαση μείωσης μισθών δεν έχει λογική βάση, με δεδομένο ότι τα περισσότερα εκπαιδευτήρια ανακοίνωσαν αυξήσεις διδάκτρων ευθέως ή εμμέσως μέσω της αναπροσαρμογής του μεταφορικού κόστους με τα σχολικά λεωφορεία. Σε κάθε περίπτωση, δημιουργεί τις συνθήκες γενίκευσης του μέτρου σε άλλους κλάδους με απρόβλεπτες συνέπειες συνολικά για την οικονομία.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι εάν μετά τους δημοσίους υπαλλήλους μειωθούν οι μισθοί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τότε η ύφεση θα πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, στην αγορά θα υπάρξουν χιλιάδες λουκέτα ενώ θα διευρυνθεί το έλλειμμα λόγω χαμηλότερων φορολογικών εσόδων.
ΑΣΦΑΛΩΣ πρέπει να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω της μεγάλης κρίσης. Ομως, εάν δεν υπάρχει συντονισμένη δράση μέσα από τη διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων, τότε είναι σίγουρο ότι μπαίνουμε σε περίοδο εργασιακών συγκρούσεων και κοινωνικής αναταραχής.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου