30/3/10

Η Τουρκία αλλάζει τη λειτουργία μειονοτικών σχολείων

Εντυπωσιακή ρύθμιση έκαναν οι τουρκικές αρχές στις υπηρεσιακές υποθέσεις των μειονοτικών σχολείων στην Τουρκία, με τρόπο που περιορίζει αισθητά τις εξουσίες του Τούρκου υποδιευθυντή στα σχολεία αυτά, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε περισσότερες υπηρεσιακές εξουσίες σε σχέση με τον μειονοτικό διευθυντή της κάθε σχολής αναφέρει σε άρθρο της η Ελευθεροτυπία (29/3/2010).
Με εγκύκλιό της που φέρει την ημερομηνία 24 Μαρτίου 2010, η διεύθυνση ιδιωτικών σχολών του τουρκικού υπουργείου Παιδείας αλλάζει το τμήμα εκείνο της «οδηγίας περί υπηρεσιακών και πειθαρχικών ζητημάτων» των σχετικών σχολείων που σχετίζεται με τα μειονοτικά σχολεία. Με βάση την οδηγία αυτή, μέχρι σήμερα ο υπ' αριθμόν 1 υπηρεσιακός προϊστάμενος του υποδιευθυντή ήταν ο ίδιος, όπως επίσης ήταν υπ' αριθμόν 1 υπηρεσιακός προϊστάμενος των τουρκικής καταγωγής εκπαιδευτικών των τουρκικών μαθημάτων, αλλά και των μειονοτικών εκπαιδευτικών. Με τη νέα ρύθμιση, άμεσος υπηρεσιακός προϊστάμενος του Τούρκου υποδιευθυντή έγινε ο μειονοτικός διευθυντής, ο οποίος έγινε δεύτερος στη σειρά υπηρεσιακός προϊστάμενος και των τουρκικής καταγωγής εκπαιδευτικών, κατάσταση η οποία δεν υπήρχε στο προηγούμενο καθεστώς. Τέλος, ο μειονοτικός διευθυντής έγινε πρώτος στη σειρά προϊστάμενος των μειονοτικών εκπαιδευτικών, ενώ ο υποδιευθυντής ορίστηκε δεύτερος. Ο θεσμός όμως του Τούρκου υποδιευθυντή παραμένει.

Σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε επιστολή που είχε επιδώσει στον Τούρκο υπουργό Παιδείας Χουσεΐν Τσελίκ στις 30 Οκτωβρίου 2003 σχετικά με τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, είχε αναφερθεί και στα προβλήματα που προκαλεί ο εν λόγω θεσμός. Ο διορισμός Τούρκου υποδιευθυντή στα (ελληνικά, αρμενικά και εβραϊκά) μειονοτικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη είχε θεσμοθετηθεί το 1937, για να καταργηθεί το 1949 και να επανέλθει το 1962 με σχετικές εγκυκλίους της διεύθυνσης ιδιωτικών σχολών. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν πριν από μερικές μέρες έκαναν δηλώσεις περί προετοιμασίας του εδάφους έτσι ώστε στα αρμενικά μειονοτικά σχολεία στην Τουρκία να μπορούν να σπουδάζουν και παιδιά πολιτών της Αρμενίας. Πρώτος έκανε τη σχετική δήλωση ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς τονίζοντας ότι το θέμα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί. Στη συνέχεια η υπουργός Παιδείας Νιμέτ Τσουμπουκτσού διευκρίνισε ότι μπορεί να γίνει κάποια ρύθμιση για τα παιδιά των πολιτών της Αρμενίας που βρίσκονται νόμιμα στην Τουρκία.
Με βάση την τουρκική νομοθεσία, στα μειονοτικά σχολεία μπορούν να σπουδάζουν μόνο παιδιά μειονοτικών (Ελληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι). Αλλαγή στο καθεστώς αυτό θα αφορούσε όλα τα μειονοτικά σχολεία. Με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, σε ένα ελληνικό μειονοτικό σχολείο στην Πόλη, να μπορούν να σπουδάζουν και παιδιά Ελλήνων πολιτών, πράγμα που δεν επιτρέπεται σήμερα, με εξαίρεση τα παιδιά των προξενικών υπαλλήλων και των εξ Ελλάδος μετακλητών εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα σχολεία αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου