Με δυσκολία αυξάνεται πληθυσμός των κόκκινων ελαφιών στην Πάρνηθα. Λαθροθηρία, τροχαία ατυχήματα αλλά και η θήρευση από αδέσποτα σκυλιά έχουν καθηλώσει τον αριθμό τους στα 600, αποκαλύπτει έρευνα του WWF.
Με δυσκολία αυξάνεται πλέον ο πληθυσμός των κόκκινων ελαφιών στην Πάρνηθα. Λαθροθηρία, φυσικές διαδικασίες αλλά και θήρευση από αδέσποτα σκυλιά έχουν καθηλώσει τον αριθμό τους στα 600, αποκαλύπτει έρευνα του WWF.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για την «Οικολογίας του Κόκκινου Ελαφιού στο Όρος Πάρνης» ο αριθμός των ελαφιών της Πάρνηθας δεν ξεπερνά σήμερα τα 600. Τα άτομα αυτά διασπείρονται αδρά από τη λίμνη του Μαραθώνα στα ανατολικά έως το όρος Πάστρα στα δυτικά. Η χειμερινή περιοχή εξάπλωσής τους υπολογίζεται σε περίπου 360.000 στρ., ενώ η πλειονότητα των ζώων περιορίζεται το καλοκαίρι στα υψηλότερα σημεία του βουνού (700 - 1.400 μ.) σε μια έκταση περίπου 44.500 στρεμμάτων.
Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των ελαφιών παρατηρούνται σε λίγες μόλις απομονωμένες θέσεις του ορεινού όγκου της Πάρνηθας μακριά από κάθε ανθρώπινη όχληση. Η αναλογία των αρσενικών - θηλυκών ελαφιών είναι σχεδόν ένα προς ένα.
Ωστόσο, τα μισά περίπου ενήλικα θηλυκά ελάφια βρέθηκαν χωρίς νεογνά το καλοκαίρι του 2009.
Ο πληθυσμός των ελαφιών δεν παρουσιάζει γεωμετρική αύξηση, συγκριτικά με την απογραφή του 1994, (τότε είχαν μετρηθεί σε 110) όπως θα αναμενόταν για έναν πληθυσμό που δεν πιέζεται από φυσικούς θηρευτές (π.χ. λύκος, αρκούδα).
«Χωρίς να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον αριθμό των ελαφιών που θα έπρεπε "κανονικά" να υπάρχουν σήμερα στην Πάρνηθα. Ωστόσο μία εκτίμηση για 2000 ελάφια δεν θα ήταν άτοπη», λέει στο Εθνος online, ο δασολόγος και υπεύθυνος του προγράμματος για το ελάφι, Παναγιώτης Λατσούδης.
Μια σειρά άλλων παραγόντων επιδρούν ανασταλτικά τόσο για την αύξηση όσο και τη διατήρηση του υπάρχοντος πληθυσμού: το λαθραίο κυνήγι, τα τροχαία ατυχήματα, η θήρευση των ελαφιών από εγκαταλελειμμένα σκυλιά, αλλά και η επέκταση των οικιστικών εκτάσεων στη γύρω περιοχή είναι οι κυριότεροι από αυτούς.
Η απώλεια βιοτόπων εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας και της επέκτασης των οικιστικών εκτάσεων μαζί με τη λαθροθηρία αποτελούν άλλωστε τους κύριους λόγους που εμποδίζουν τη φυσική του διασπορά σε νέους βιότοπους.
«Το Κόκκινο Ελάφι είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της Ελλάδας. Ως αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής φύσης μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εξέλιξη των οικοσυστημάτων, ειδικά στις μέρες μας όπου η ελεύθερη κτηνοτροφία σταδιακά εγκαταλείπεται», σημειώνει ο κ. Λατσούδης.
* Η σχετική μελέτη ξεκίνησε το 2007, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γνωρίζω - Συμμετέχω - Προστατεύω: Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας» και ακολούθως εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Το Μέλλον των Δασών», που εκπονείται από το WWF Ελλάς και συγχρηματοδοτείται από τα Κοινωφελή Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και από τις εισφορές των υποστηρικτών της οργάνωσης. Για την εκπόνηση της μελέτης, η οργάνωση συνεργάστηκε με το τμήμα βιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πάρνηθας και το Δασαρχείο Πάρνηθας.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου