23/3/10

Θεσσαλονίκη: Οι μαθητές σε ζώνη πυρός

Κορόνα γράμματα παίζουν καθημερινά τις ζωές τους πολλοί μαθητές της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της διαδρομής από και προς τα σχολεία τους. Η απουσία μέτρων ασφαλείας -διαβάσεις, φωτεινοί σηματοδότες, σχολικοί τροχονόμοι και προστατευτικά κάγκελα- ευθύνεται για πλήθος ατυχήματων που έβαψαν με αίμα τους δρόμους μπροστά από τα διδακτήρια.
Τα αιτήματα γονέων και εκπαιδευτικών προς τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την άμεση λήψη μέτρων μένουν ξεχασμένα στο συρτάρι λόγω γραφειοκρατίας και έλλειψης κονδυλίων. «Για να ληφθεί κάποιο μέτρο, πρέπει πρώτα να θρηνήσουμε θύματα», λένε με παράπονο και, συνήθως, δεν έχουν άδικο.
Τελευταίο θύμα της απουσίας μέτρων ασφαλείας ήταν μία 17χρονη μαθήτρια του Λυκείου Τριλόφου. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στην προσπάθειά της να διασχίσει την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, μπροστά από τα 1ο και 2ο ΓΕΛ Θερμαϊκού, παρασύρθηκε από ένα διερχόμενο όχημα αφήνοντας την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο. Μία πεζογέφυρα στο συγκεκριμένο σημείο, χρόνιο αίτημα γονέων και εκπαιδευτικών της περιοχής, θα μπορούσε να είχε αλλάξει άρδην την πορεία της ζωής της 17χρονης. «Είχαμε επισημάνει τους κινδύνους εδώ και χρόνια. Εγγραφα επί εγγράφων και δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας προς τη νομαρχία, το δήμο, την Τροχαία, ακόμη και το γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά ποτέ δε λάβαμε κάποια απάντηση. Αν είχε κατασκευαστεί η αερογέφυρα και τη χρησιμοποιούσαν οι πεζοί, θα είχαν εξαλειφθεί όλοι οι κίνδυνοι. Από αυτό το σημείο περνούν καθημερινά 600 παιδιά. Τώρα πια το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχόμαστε αυτό το κορίτσι να είναι το τελευταίο θύμα και να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον παράλογο φόρο αίματος», δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού, Μαριάνθη Γεωργούλα.

Παιχνίδια με το... θάνατο
Τα παιχνίδια με το θάνατο, όμως, δεν έχουν τέλος μπροστά από τα σχολικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης, τα οποία γειτνιάζουν με δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Κάθε φορά που ανάβει το πράσινο φανάρι για τους πεζούς στην οδό Λαγκαδά ή στην εξωτερική περιφερειακή στο ύψος της Ευκαρπίας, μία ολόκληρη μαθητική κοινότητα καρδιοχτυπά καθώς διασχίζει τους δρόμους - «καρμανιόλες». «Πριν από περίπου τρία χρόνια, μια μαθήτρια του 2ου Ενιαίου Λυκείου Πολίχνης σκοτώθηκε στην προσπάθειά της να διασχίσει την οδό Λαγκαδά, όπου δεν υπήρχε φανάρι ή διάβαση. Πέρυσι, πάλι, τραυματίστηκε ένας μαθητής στο ίδιο σχεδόν σημείο. Στην περιοχή βρίσκονται τα 1ο και 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, το 1ο Λύκειο Σταυρούπολης, το 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης καθώς και τα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, αλλά κανένας δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ασφάλειά τους. Εχουμε στείλει αμέτρητα αιτήματα για την κατασκευή μίας υπόγειας ή υπέργειας διάβασης χωρίς να έχει εισακουστεί κανένα», επισημαίνει ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης.
Κατόπιν ατυχήματος
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου έτους δύο μαθητές του Λυκείου Μυγδονίας τραυματίστηκαν σοβαρά στη διασταύρωση Λητής - Δρυμού, όπου, παρά τα συνεχή αιτήματα, δεν υπήρχε ούτε σηματοδότης ούτε επαρκής φωτισμός. Τον Οκτώβριο του 2008, ένας μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Τριάδας παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα, ενώ περνούσε τον κεντρικό δρόμο για να προλάβει λεωφορείο του ΟΑΣΘ, αφού το αίτημα των γονέων για δρομολόγηση σχολικού λεωφορείου παρέμενε... στο συρτάριι. Ολόκληρη η μαθητική κοινότητα της Καλαμαριάς είχε συγκλονιστεί τον Οκτώβρη του 2006, όταν δύο μαθητές του 7ου Λυκείου Καλαμαριάς τραυματίστηκαν σοβαρά κι ένας έμεινε παραπληγικός όταν, την ώρα που αποχωρούσαν από το υπό κατάληψη σχολείο τους, παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα επί της Αδριανουπόλεως. Σήμερα, βέβαια, μπροστά από το σχολείο έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες, ειδικές μπάρες και αντανακλαστήρες στην άσφαλτο... «Δυστυχώς, πρέπει πρώτα να γίνει κάποιο ατύχημα για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτήν τη στιγμή χιλιάδες μαθητές από το Ειδικό Γυμνάσιο Φοίνικα, τα 14ο και 21ο Γυμνάσια, το 7ο Λύκειο και το 8ο Γυμνάσιο, που βρίσκονται μπροστά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, διακινδυνεύουν καθημερινά τις ζωές τους. Παρ' όλα αυτά ούτε η νομαρχία αλλά ούτε και οι δήμοι λαμβάνουν πρωτοβουλίες», καταγγέλλει ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Θεόδουλος Ταπανίδης. Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει, πάντως, ο αντινομάρχης Παιδείας, Ευθύμιος Φωτόπουλος. «Κάθε αίτημα που μας έχει κατατεθεί από διευθυντές σχολείων για τοποθέτηση φαναριών και διαγραμμίσεις έχει ικανοποιηθεί. Η λήψη μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών είναι και ευθύνη των δήμων, αλλά ελλείψει κονδυλίων οι δυνατότητες είναι περιορισμένες κι έτσι επεμβαίνουμε κι εμείς όπου μπορούμε», εξηγεί στον «ΑτΚ».
Πηγή: Αγγελιοφόρος (ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου