Στην ιστορία της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης ταξίδεψαν περίπου 100 μαθητές δημοτικών σχολείων, που ξεναγήθηκαν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στους χώρους του Μουσείου Ύδρευσης που λειτουργεί από φέτος εκ νέου η ΕΥΑΘ.
Το Μουσείο Ύδρευσης, που άνοιξε τις πύλες του το 2000 έως το 2006, επαναλειτουργεί από φέτος για να υποδέχεται μαθητές όλων των βαθμίδων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, που διαμορφώνει το συστεγαζόμενο Παιδικό Μουσείο, για την αξία του νερού και την σωστή διαχείρισή του, την εξοικονόμηση ενέργειας και το περιβάλλον, με στόχο την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης γύρω από το πολύτιμο φυσικό αγαθό.
Οι μαθητές από το 12ο Δημοτικό Σταυρούπολης, το 2ο Δημοτικό Πεύκων και το 3ο Δημοτικό Νεάπολης, ξεναγήθηκαν στο παλιό αντλιοστάσιο, που τροφοδοτούσε με νερό την πόλη της Θεσσαλονίκης, από τον 19ο αιώνα, και παρακολούθησαν τον τρόπο λειτουργίας του ατμολέβητα και των ηλεκτρομηχανών του.
Το Μουσείο και η ιστορία ύδρευσης της Θεσσαλονίκης
Το Μουσείο στεγάζεται στα κτίρια του παλιού Κεντρικού Αντλιοστασίου της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή των Σφαγείων και αποτελεί αξιόλογο «μνημείο» του τεχνικού πολιτισμού της, αφού λειτούργησε αδιάκοπα, από το 1894 έως το 1978, εξασφαλίζοντας την υδροδότηση κεντρικών περιοχών της.
Κατασκευάστηκε το 1890 από βελγική εταιρεία, η οποία είχε και την εκμετάλλευσή του για περίπου 50 χρόνια. Το αντλιοστάσιο - που λειτούργησε αρχικά με ατμό, και στη συνέχεια με πετρέλαιο και ηλεκτρισμό - ανύψωνε το νερό που ερχόταν από το Καλοχώρι, στις δύο δεξαμενές της πόλης, πίσω από τον Άγιο Δημήτριο (Κασσάνδρου) και κάτω από τη Μονή Βλατάδων, οι οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα.
Το 1930, η διαχείριση του κεντρικού αντλιοστασίου πέρασε σε γαλλική εταιρεία, και το 1939, οπότε έληξε η αρχική σύμβαση, αγοράστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δημιούργησε έναν ενιαίο οργανισμό ύδρευσης, υπεύθυνο για την υδροδότηση όλης της πόλης.
Το Μουσείο, πέρα από τον εξοπλισμό των μηχανών του αντλιοστασίου, διαθέτει συλλογή αντικειμένων, χαρτών, σχεδίων, φωτογραφιών, εγγράφων και εργαλείων που θα συντηρήσει και θα εκθέσει στις αίθουσές του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου