6/3/10

Βραβεία σε νεαρές ερευνήτριες για τη συνεισφορά τους


Πέντε γυναίκες που εκπροσωπούν τις πέντε ηπείρους και έχουν επιδείξει ιδιαίτερο έργο στον επιστημονικό τομέα, βραβεύθηκαν χθες στο Παρίσι από την Unesco και τη L’Οreal για τη συνεισφορά τους. Πρόκειται για τα βραβεία «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», μια διοργάνωση που έχει γίνει θεσμός καθώς φέτος συμπληρώνονται 12 χρόνια. Τέσσερις ημέρες πριν από την ημέρα της γυναίκας στο κατάμεστο αμφιθέατρο της έδρας της Unesco, οι πέντε διακεκριμένες επιστήμονες παρέλαβαν το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ από τα χέρια της γενικής διευθύντριας της Ουνέσκο, Ιρίνα Μπόκοβα και του προέδρου της L’Οreal σερ Λίντσεϊ Οουεν Τζόουνς. Στον χαιρετισμό της η κ. Μπόκοβα τόνισε πως η ισότητα των φύλων είναι παράγοντας προόδου στην επιστήμη. Ο σερ Λίντσεϊ Οουεν Τζόουνς μίλησε για το εύρος του διαγωνισμού. Μεταξύ των τιμηθέντων για πρώτη φορά φέτος και μια Ελληνίδα, η Ειρήνη Μαργιωλάκη, ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Ακτινοβολίας Συγχρότρου (ESRF) στην Γκρενόμπλ, που έλαβε υποτροφία για την έρευνά της επάνω στην κρυσταλλογραφία. Η έρευνά της μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της δομής ιικών πρωτεϊνών που έχουν την ιδιότητα να καταπολεμούν καινούργιους ιούς που προκαλούν αιμορραγικούς πυρετούς και θανατηφόρες επιδημίες.
Οι πέντε βραβευθείσες

- Μέντορας δεκάδων φοιτητών στην Αίγυπτο, η καθηγήτρια ανοσοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, Ρασίκα Ελ Ριντί, βραβεύτηκε για τις εργασίες της που άνοιξαν τον δρόμο για τη δημιουργία -ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη πενταετία- εμβολίου ενάντια στη σχιστοσωμίαση. Ο αποκαλούμενος και «πυρετός από σαλιγκάρια» είναι μια τροπική παρασιτική νόσος από την οποία πάσχουν περισσότεροι από 200 εκατ. άνθρωποι και μετρά περί τους 280.000 θανάτους ετησίως. «Εκτιμώ ότι υπάρχει τεράστια αντίσταση απέναντι στην ανάπτυξη εμβολίων, πιθανώς υποκινούμενη από τους μεγιστάνες της φαρμακοβιομηχανίας» δηλώνει η επιστήμονας.
- Να διαθέσει το χρηματικό έπαθλο των 100.000 ευρώ στη δημιουργία υποδομής για την απασχόληση των γυναικών αγροτισσών στις Φιλιππίνες σχεδιάζει η καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Ντιλιμάν του Κουεσόν, Λούρδη Κρουζ, ειδικός στη θαλάσσια τοξικολογία. Από τη δεκαετία του 1970 έχει ερευνήσει εκτεταμένα μια ιδιαίτερη κατηγορία τοξινών, τις κωνοτοξίνες, που παράγουν θαλάσσια σαλιγκάρια και που χρησιμοποιούνται σε φάρμακα που καταπολεμούν τον πόνο ή την επιληψία.
- Εχει αφιερώσει την έρευνά της στην αποσαφήνιση των μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών που ευθύνονται για ορισμένες μορφές καρκίνου. Η καθηγήτρια Αν Ντεζάν - Ασεμά, μοριακή βιολόγος και διευθύντρια του Εργαστηρίου Πυρηνικής Οργάνωσης και Ογκογένεσης του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι, πρώτη απέδειξε πως σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός της ηπατίτιδας Β μπορεί να ενεργοποιήσει την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος.
- Τοξίνες που δρουν ως φιλικά προς το περιβάλλον εντομοκτόνα ανακάλυψε σε βακτήρια η Αλεξάνδρα Μπράβο, καθηγήτρια στο Τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Μεξικού.
- Πρωτοπόρος στον τομέα της Κυτταρικής Βιολογίας, η Ιλέιν Φουξ, καθηγήτρια στο Εργαστήριο Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, περιέγραψε τις πρωτεϊνικές δομές των κυττάρων του δέρματος, βοηθώντας στην αναστροφή της τριχόπτωσης.
Πηγή: Καθημερινή (Iφιγενειας Διαμαντη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου