Το σύγχρονο πρόσωπο ενός αρχαίου πολιτισμού φιλοξενεί φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, αφού η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα της 7ης διοργάνωσης που πραγματοποιείται από τις 22 έως και τις 25 Απριλίου στους εκθεσιακούς χώρους της Helexpo.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Τάκη Θεοδωρόπουλο, ο δυναμισμός της κινεζικής αγοράς που κατέχει τα παγκόσμια πρωτεία στην εκδοτική παραγωγή, σε συνδυασμό με την πολύπτυχη πολιτιστική της ταυτότητα, συνθέτουν ένα ξεχωριστό πόλο έλξης.
Για τέσσερις ημέρες, οι επαγγελματίες και το βιβλιόφιλο κοινό θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη λογοτεχνία μιας χώρας τόσο μακρινής και ταυτόχρονα οικείας, μέσω της παράλληλης ιστορικής συνέχειας των αρχαίων πολιτισμών μας, όπως είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Μετά τη Φρανκφούρτη, όπου η Κίνα ήταν τιμώμενη χώρα τον Όκτωβριο του 2009, το κινεζικό βιβλίο ταξιδεύει σήμερα στην Ελλάδα, με στόχο την ανάδειξη ενός τεράστιου πολιτισμού που διατρέχει τους αιώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Οι Κινέζοι προετοιμάζουν μια ξεχωριστή εμφάνιση, εφάμιλλη της ιστορίας και της κουλτούρας τους, φιλοδοξώντας να γοητεύσουν το ελληνικό κοινό, να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών, να συνάψουν συμφωνίες, να μας γνωρίσουν το άλλο, «άγνωστο» πρόσωπο μιας Κίνας.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Κατρίν Βελισσάρη, οι δύο πολιτισμοί έχουν πολλά να μάθουν ο ένας για τον άλλο, ενώ το σλόγκαν της τιμώμενης χώρας είναι «παράδοση και νεωτερισμός».
Εξάλλου η κ. Βελισσάρη ανέφερε ότι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου οργάνωσε προς τιμήν της Κίνας, θεματική έκθεση με τίτλο «Η αρχαιότητα και εμείς», όπου θα μιλήσει ο κινεζολόγος Σωτήρης Χαλκιάς με θέμα «Ο ιδανικός ηγεμόνας στον Πλάτωνα και τον Κομφούκιο». Επίσης, καλεσμένος του ΕΚΕΒΙ, θα είναι και ο Γάλλος κινεζολόγος Φρανσουά Ζιλιέν, ο οποίος θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Η παράξενη ιδέα της ομορφιάς».
Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Λούο Λίνκουαν, παρουσίασε το πολιτιστικό πρόγραμμα των Κινέζων. Συνολικά εννέα Κινέζοι συγγραφείς θα εκπροσωπήσουν στη Θεσσαλονίκη τη σύγχρονη λογοτεχνία της χώρας τους, ενώ 150 Κινέζοι εκδότες θα προωθήσουν στη Διεθνή Εκθεση τη δουλειά τους και θα γνωρίσουν από κοντά την ελληνική εκδοτική παραγωγή.
Τέλος, στους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΘ θα παρουσιαστούν δύο ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις: Έκθεση Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου, και Έκθεση Αφίσας Κινεζικού Κινηματογράφου.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου