Στον απόηχο της ελληνικής παράδοσης με τους πεχλιβάνηδες, τους σαλτιμπάγκους, τους ανθρώπους με τις υπερφυσικές δυνάμεις και τα μπουλούκια που περιφέρονταν στην ελληνική ύπαιθρο, δείχνοντας μέχρι πού μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο σώμα και πνεύμα, η παράσταση «Μια Βραδιά στο Τσίρκο» επιχειρεί να θυμίσει το ψυχαγωγικό αυτό θέαμα όπως ήταν στο παρελθόν, αλλά και να αναδείξει το τσίρκο του μέλλοντος αναφέρει σε άρθρο της η Καθημερινή (11/3/2010).
Το «κορίτσι λάστιχο», ο «πιο δυνατός άντρας», οι παραδοσιακοί κλόουν και ζογκλέρ, οι εναέριοι ακροβάτες, αλλά και οι χορευτές σε ρόλο αλόγων και λιονταριών θα μονοπωλήσουν τη σκηνή και τις υπόλοιπες γωνιές του πολυχώρου πολιτισμού Block33 στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Δευτέρα και για τρεις παραστάσεις, καθώς θα απουσιάσουν εντελώς τα ζώα.
«Το τσίρκο αποτυπώνει πώς είναι εφικτό να ξεπεραστούν τα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Εκεί έγκειται η ψυχαγωγία που προσφέρει, στην ανθρώπινη τέχνη. Δεν χρειάζονται τα ζώα που υποφέρουν στην αιχμαλωσία από το μαστίγιο του εκπαιδευτή για να εκτελέσουν κόλπα που είναι έξω από τη φύση τους», εξήγησε η εικοσιτετράχρονη ακροβάτιδα Μαρκέλα Κυριαζή, ιδρυτικό μέλος της ομάδας Circus of Madame et Monsieur που μαζί με την ΜΚΟ «Παιδιά εν Δράσει» διοργανώνουν τις παραστάσεις. «Τα ζώα στο τσίρκο είναι ένα θέαμα βάναυσο, με το οποίο δεν θα έπρεπε να εξοικειώνονται τα παιδιά», παρατήρησε ο Γιώργος Γεωργιάδης, μέλος των «Παιδιών εν Δράσει».
Μολονότι στην Ελλάδα δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους παραστάσεις -η συγκεκριμένη είναι η πρώτη που γίνεται στη Θεσσαλονίκη- τις οποίες συνήθως παρακολουθούμε μόνο μέσω του τηλεοπτικού δέκτη μας, παγκοσμίως είναι πολύ διαδεδομένες. Υπάρχουν μόνιμες στεγασμένες σκηνές, ετήσια φεστιβάλ, ομάδες που στήνουν τη σκηνή τους σε απίθανα μέρη εντός και εκτός πόλεων, αλλά και πλήθος ειδικών σχολών, όπου φοιτούν παιδιά, έφηβοι και νέοι μεγαλύτερης ηλικίας.
Σε τέτοιες σχολές έχουν φοιτήσει οι συντελεστές της παράστασης «Μια Βραδιά στο Τσίρκο», ενώ επέστρεψαν στην πόλη τους με όνειρο να δημιουργήσουν την πρώτη σχολή τσίρκου στη Θεσσαλονίκη, και τη δεύτερη στη χώρα έπειτα από μια αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στην Αθήνα. «Το τσίρκο είναι μια μορφή τέχνης με ιδιαίτερα παιδαγωγικά αποτελέσματα. Το παιδί ανακαλύπτει το σώμα του, ασκείται στον αρμονικό συνδυασμό πνεύματος και σώματος και μαθαίνει να συνεργάζεται, να υποστηρίζει και να σέβεται τον άλλον», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου