9/3/10

Αναζητείται νέα λέξη-πρόθημα για τους πολύ-πολύ μεγάλους αριθμούς

Προτείνεται το "hella"

Όταν οι αριθμοί μεγαλώνουν υπερβολικά, τα πράγματα δυσκολεύουν, όχι μόνο στους υπολογισμούς, αλλά και στις λέξεις που θα περιγράψουν αυτά τα νούμερα. Μια νέα ηλεκτρονική καμπάνια ξεκίνησαν διεθνώς ορισμένοι επιστήμονες και φοιτητές, ζητώντας να ονομαστεί "hella" ο αριθμός 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000 και να παίρνει αυτό το πρόθημα κάθε αριθμός που είναι μεγαλύτερος από το 1 ακολουθούμενο από 27 μηδενικά.
Η αγγλική λέξη "hella" (που θυμίζει Ελλάδα… παρά ένα γράμμα) σημαίνει "πάρα πολλά" στην αργκό της Καλιφόρνιας. Οι αμερικανοί μαθηματικοί και φυσικοί (με πρωτεργάτη τον φοιτητή Όστιν Σέντεκ από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας) ξεκίνησαν την επιγραμμική (online) καμπάνια στο διαδίκτυο, ζητώντας υπογραφές από κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να καθιερωθεί διεθνώς το συγκεκριμένο πρόθημα, μαζί με άλλα πιο γνωστά, όπως τα "mega" (μεγα-) και "giga" (γιγα-). Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι -ανάμεσα τους επιστήμονες και φοιτητές- έχουν ήδη υπογράψει τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση στο Φέισμπουκ (Facebook), σύμφωνα με τις βρετανικές "Τέλεγκραφ" και "Ντέιλι Μέιλ" και το "Νιου Σάιεντιστ".

Οι υποστηρικτές του αιτήματος θεωρούν ότι, μετά τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις, το Διεθνές Σύστημα Μονάδων πρέπει να επεκταθεί για να συμπεριλάβει ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς. Όπως αναφέρουν, "η ανάλυση πολλών φυσικών φαινομένων αποκαλύπτει φυσικές ποσότητες που υπερβαίνουν την τάξη μεγέθους των 27 μηδενικών, έναν αριθμό που σήμερα αγνοείται από το Διεθνές Σύστημα Μονάδων".
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του αιτήματος, τόσο μεγάλοι αριθμοί έχουν ζωτική σημασία για τους επιστήμονες, όσον αφορά στους υπολογισμούς σε πολλά ερευνητικά πεδία, όπως η ενέργεια του ήλιου, οι αποστάσεις μεταξύ των γαλαξιών και ο αριθμός των ατόμων. Όπως πιστεύει ο Σέντεκ, θα ήταν για παράδειγμα, καλύτερα αν η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνει ο ήλιος μας, δεν εκφραζόταν ως 300 yottawatts αλλά ως 0,3 hellawatts.
Ο μέχρι σήμερα μεγαλύτερος αριθμός με διεθνώς αναγνωρισμένο πρόθημα (yotta) είναι το 1 ακολουθούμενο από 24 μηδενικά, που αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Μέτρων και Σταθμών το 2001, μαζί με το πρόθημα "zetta", που αφορά τον αριθμό 1 ακολουθούμενο από 21 μηδενικά.
Όμως η αρμόδια διεθνής Επιτροπή μάλλον δύσκολα θα υιοθετήσει το αίτημα, καθώς ακόμα και τα προθήματα για λίγο μικρότερους μεγάλους αριθμούς σπάνια χρησιμοποιούνται και δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα με το "hella" (ή όποιο άλλο πρόθημα) - προς το παρόν τουλάχιστον. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή φαίνεται να έχει πιο πιεστικά προβλήματα, όπως να επαναπροσδιορίσει το επίσημο βάρος του κιλού.
Ακολουθεί μια διευκρινιστική παράθεση των προθημάτων των μεγάλων αριθμών, σύμφωνα με το "Physics World":
- yotta: Ο αριθμός 1 και 24 μηδενικά
- zetta: Ο αριθμός 1 και 21 μηδενικά
- exa: Ο αριθμός 1 και 18 μηδενικά
- peta: Ο αριθμός 1 και 15 μηδενικά
- tera: Ο αριθμός 1 και 12 μηδενικά
- giga: Ο αριθμός 1 και 9 μηδενικά
- mega: Ο αριθμός 1 και 6 μηδενικά
- kilo: Ο αριθμός 1 και 3 μηδενικά

Link: Η σελίδα στο Facebook του αιτήματος υπέρ του "hella": http://www.facebook.com/pages/The-Official-Petition-to-Establish-Hella-as-the-SI-Prefix-for-1027/277479937276?v=info

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου