3/3/10

Η παχυσαρκία κάνει ταξικές διακρίσεις

Η ρήση «όπου φτωχός και η μοίρα του» δείχνει να βρίσκει εφαρμογή σε ό,τι αφορά τη «σύγχρονη» μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας. Αυτό καταδεικνύει μελέτη που έγινε σε παιδιά που προέρχονται από υψηλό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και τα οποία φαίνεται ότι είναι πιο «καλλίγραμμα» σε σχέση με τον γενικό παιδικό πληθυσμό και στη συντριπτική τους πλειονότητα ενημερωμένα για τα διατροφικά πρότυπα που πρέπει να ακολουθούν.
Ειδικότερα, όπως κατέδειξε η μελέτη «progress» που διεξήγαγε το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) σε 2.233 παιδιά ηλικίας 7-14 ετών, μαθητές 12 ιδιωτικών σχολείων της Αττικής, (οι μαθητές διαμένουν σε περιοχές της Αττικής που χαρακτηρίζονται ζώνες με υψηλό κοινωνικοοικονομικό καθεστώς), περίπου ένας στους πέντε μαθητές που συμμετείχαν στη μελέτη είχε πρόβλημα αυξημένου βάρους (19%). Σύμφωνα με άλλες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει στη χώρα μας (χωρίς να αναφέρονται εξειδικευμένα σε παιδιά διαφορετικού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου) το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών της ίδιας ηλικίας αγγίζει ή και σε ορισμένες περιοχές ξεπερνά το 25%.

Ανησυχία κοριτσιών
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη «progress» είχαν βάρος χαμηλότερο του φυσιολογικού. Στα αγόρια το 10% εμφανίζεται λιποβαρές, ποσοστό που στα κορίτσια ανέρχεται στο 16%. «Το γεγονός αυτό πιθανώς να οφείλεται στην αυξημένη ανησυχία των κοριτσιών υψηλότερου κοινωνικοοικονομικού status, για κομψή σιλουέτα και άψογη εικόνα», σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΙΔ, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος κ.
Χαράλαμπος Γεωργακάκης.
Η πλειονότητα των παιδιών (93%) δήλωσαν ότι έχουν λάβει ενημέρωση σχετικά με το τι διατροφή πρέπει να ακολουθούν. Παρόλα αυτά, το 55% των παιδιών ανέφεραν ότι δεν καταναλώνουν λαχανικά καθημερινά, ενώ το 28% των συμμετεχόντων καταναλώνουν το πολύ ένα φρούτο την ημέρα. Τρία στα τέσσερα παιδιά δεν παραλείπουν το πρωινό γεύμα. Επτά στα δέκα παιδιά καταναλώνουν τουλάχιστον δύο ποτήρια ή και περισσότερο γάλα καθημερινά. Ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό των παιδιών που δηλώνει ότι ασκείται συστηματικά για περισσότερο από 30 λεπτά καθημερινά (28% των συμμετεχόντων).
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου