Όλες οι σημερινές ράτσες σκύλων κατάγονται από τους γκρίζους λύκους της Μέσης Ανατολής, εκεί όπου πιθανώς εξημερώθηκε και η γάτα, δείχνει μεγάλη γενετική μελέτη, η οποία συμφωνεί και με τα αρχαιολογικά ευρήματα και φαίνεται να διαψεύδει τη θεωρία ότι ο σκύλος προήλθε από την Ασία ή την Ευρώπη.
Οι περισσότερες ράτσες σκύλων απέχουν εμφανισιακά τους άγριους λύκους, στην πραγματικότητα όμως ανήκουν ακόμα και σήμερα στο ίδιο είδος, με την επιστημονική ονομασία Canis lupus.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, βασίστηκε σε γενετικές συγκρίσεις ανάμεσα σε 900 σκύλους από 85 καθαρόαιμες ράτσες και 200 άγριους λύκους από όλο τον κόσμο.
«Τα σκυλιά φαίνεται να μοιράζονται περισσότερη γενετική ομοιότητα με τους γκρίζους λύκους της Μέσης Ανατολής από ό,τι με οποιονδήποτε άλλο πληθυσμό λύκων στον κόσμο» ανέφερε στο AFP ο Ρόμπερτ Ουέιν, καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Εύφορη ημισέληνος
Οι νέες γενετικές ενδείξεις βρίσκονται σε συμφωνία με αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που χρονολογούνται γύρω στα 13.000 χρόνια, λίγο νωρίτερα από την εφεύρεση της γεωργίας.
«Σκελετοί σκύλων «έχουν βρεθεί σε αρχαίες ταφικές τοποθεσίες [...] Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, ένα κουτάβι βρέθηκε κουλουριασμένο στην αγκαλιά ενός θαμμένου ανθρώπου» επισήμανε ο Δρ Ουέιν.
Πιο συγκεκριμένα, τα αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίζονται στην περιοχή της λεγόμενης Εύφορης Ημισελήνου, η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος του σημερινού Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο και την Ιορδανία, και φιλοξένησε τις πρώτες αγροτικές κοινότητες στην ανθρώπινη ιστορία.
Οι πρώτοι άνθρωποι που εξημέρωσαν το λύκο ήταν πιθανώς κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες τους οποίους ακολουθούσαν αγέλες λύκων σε αναζήτηση τροφής. Η εξημέρωση της γάτας, πιθανώς στην ίδια περιοχή, ακολούθησε όταν οι άνθρωπο της Εύφορης Ημισελήνου έμαθαν να καλλιεργούν τη Γη και χρειάζονταν το αιλουροειδές για να προστατεύουν τις σοδειές από τα τρωκτικά.
Ντίνγκο, η αρχαιότερη ράτσα
H τελευταία μελέτη φαίνεται να διαψεύδει μια προηγούμενη γενετική έρευνα που έδειχνε ότι ο σκύλος κατάγεται από λύκους της Ανατολικής Ασίας ή της Κίνας.
Η έρευνα εκείνη εξέτασε μόνο το μιτοχονδριακό DNA των δειγμάτων (τα μιτοχόνδρια, κυτταρικά οργανίδια που λειτουργούν ως «ενεργειακά εργοστάσια» των κυττάρων, έχουν το δικό τους γενετικό υλικό). H νέα μελέτη θεωρείται πιο αξιόπιστη, καθώς εξέτασε 48.000 δείκτες σε ολόκληρο το γονιδίωμα των σκύλων και των λύκων.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι υπάρχουν κάποιες ράτσες της Ανατολικής Ασίας που παρουσιάζουν στενή συγγένεια με λύκους της Κίνας. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι σκύλοι που είχαν ήδη φτάσει από τη Μέση Ανατολή στην Ανατολική Ασία ίσως διασταυρώθηκαν με λύκους που προήλθαν από την Κίνα.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο, ακόμα πιο περίεργο εύρημα: Η ράτσα σκύλου που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη γενετική ομοιότητα με τους λύκους δεν είναι κάποια ράτσα της σημερινής Μέσης Ανατολής, αλλά το γνωστό αγριόσκυλο ντίνγκο της Αυστραλίας.
Το ντίνγκο πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε από ανθρώπους που ταξίδεψαν από την Ινδονησία στην Αυστραλία πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Φαίνεται ότι η γενετική απομόνωση του ντίνγκο στην αυστραλιανή ήπειρο, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, βοήθησε να διατηρηθούν τα προγονικά χαρακτηριστικά του λύκου.
Στον υπόλοιπο κόσμο, η εξέλιξη των σκύλων ήταν πολύ γρήγορη -από τις εκατοντάδες ράτσες σκύλων που υπάρχουν σήμερα, το 80% εμφανίστηκε μόλις τους τελευταίους δύο αιώνες, δείχνει η νέα ανάλυση.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου