Έλληνες και Βούλγαροι επιστήμονες χαρτογράφησαν τον πλούτο του Νέστου, συγκεντρώνοντας όλες τις πληροφορίες, σε μια μοναδική έκδοση με τίτλο «Άτλας της Ιχθυοπανίδας του ποταμού Νέστου», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».
Οι επιστήμονες κατάρτισαν ένα κοινό κατάλογο, με όλα τα είδη ψαριών που ζουν στο ποταμό Νέστο.
Η ιχθυοπανίδα του διασυνοριακού ποταμού Νέστου χαρακτηρίζεται από υψηλή βιοποικιλότητα.
Από την ελληνική πλευρά του ποταμού, εντοπίστηκαν και εισαγόμενα είδη, με αρνητικές συνέπειες, για τα ενδημικά είδη και την οικολογική ισορροπία της περιοχής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ηλιόψαρος και η ψευδορασμπόρα, που είναι άγνωστο πως κατάφερε να εισχωρήσει στο οικοσύστημα των Βαλκανίων, αφού η καταγωγή της είναι από την Ασία.
Ο ηλιόψαρος τρέφεται με τα αβγά των άλλων ψαριών, εμποδίζοντας την ανάπτυξη τους, ενώ η ψευδορασμπόρα συχνά διώχνει τα άλλα ψάρια.
Ο κατάλογος που κατήρτισαν οι επιστήμονες με όλα τα είδη ψαριών, μεταξύ των άλλων, είχε ως στόχο να αντιμετωπιστούν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με τους πληθυσμούς των διαφόρων ειδών, που εντοπίστηκαν και στα δύο τμήματα του ποταμού.
Η δημιουργία του καταλόγου έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις Παρακολούθησης, Προστασίας και Eνίσχυσης της Iχθυοπανίδας του Ποταμού Nέστου», που εκτελέστηκε από το EΘIAΓE-INAΛE, υπό την επίβλεψη της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Δράμας-Kαβάλας-Ξάνθης.
Πηγή: econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου