Μία «Νεράιδα του Δάσους» και μία «οικολογική», που ξέρει να σέβεται το περιβάλλον, είναι οι δύο Θεσσαλονικιές κούκλες, που διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό μαθητών τον οποίο οργάνωσε το Μουσείο και η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης της Ξάνθης.
Οι δύο κούκλες κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου από τις μαθήτριες Λαυρεντία Γρηγοριάδου, της Στ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Καλαμαριάς, και Κωνσταντία Παπαδοπούλου, από τη Νεάπολη, των οποίων η φαντασία και η ιδιαίτερη δεξιοτεχνία τους στην κατασκευή, τις έκανε να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε 1.700 συμμετοχές παιδιών από όλο τον κόσμο.
Στον διαγωνισμό «Γέφυρες Αγάπης», μαθητές από 10 έως 18 ετών, από άλλες πόλεις της Ελλάδας και χώρες του εξωτερικού (Κύπρος, Νότια Αφρική, Κονγκό, Ρωσία, Εσθονία, Ιράν, Τσεχία, Χιλή κ.ά.) δημιούργησαν κούκλες, με υλικά και χρώματα που επέλεξαν οι ίδιοι για διάφορες κατηγορίες όπως, η κούκλα της πατρίδας μου, παραδοσιακή κούκλα, η πιο καλοφτιαγμένη, η οικολογική, κούκλα από σκουπίδια, κούκλα από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, καθώς και μαριονέτα.
Η «Νεράιδα του Δάσους» της Λαυρεντίας Γρηγοριάδου, επιλέχθηκε ως η πιο καλοφτιαγμένη κούκλα, για την ιδιαίτερη και προσεγμένη φορεσιά της. Είναι κατασκευασμένη από υαλοβάμβακα και σύρμα και ντυμένη με εμπριμέ σατέν ύφασμα, ενώ τα μακριά, ξανθά μαλλιά της προέρχονται από τριχιά που χρησιμοποιείται για υδραυλικές εργασίες. Τα παπουτσάκια της είναι φτιαγμένα από κόκκινο σατέν και φιόγκους, φοράει κορδέλα στα μαλλιά, φουλάρι και κρατά τσαντάκι, κεντημένο με χάντρες.
Η κατασκευή της Κωνσταντίας Παπαδοπούλου επιλέχθηκε στην κατηγορία της οικολογικής κούκλας, καθώς είναι φτιαγμένη από αλουμινόχαρτο και υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν πριν πεταχτούν.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Μουσείου και Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης, Λίτα Μαυρογέννη, ο διαγωνισμός είχε σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές του εαυτού τους σε ό,τι αφορά το παιχνίδι, ώστε να προτιμήσουν τη δημιουργική διασκέδαση αντί του άπραγου πλαστικού παιχνιδιού.
Η βράβευση των διακριθέντων μαθητών θα γίνει μετά το Πάσχα, ενώ οι κούκλες που διακρίθηκαν θα εκτίθενται στο Μουσείο μέχρι τις 30 Μαΐου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου