Tην ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να λειτουργήσει ο αναβαθμισμένος επιταχυντής αδρονίων (LHC), του CERN. Στο πείραμα του αιώνα είναι γνωστό ότι συμμετέχουν και πολλοί Έλληνες επιστήμονες.
Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρήστο Ελευθεριάδη «Γνώση και δεδομένα που μέχρι σήμερα φαίνονταν αδιανόητα για την ανθρωπότητα θα προσφέρει η νέα αυτή προοπτική λειτουργίας του επιταχυντή». Το ίντερνετ, η μεγαλύτερη βιομηχανία σήμερα, δημιουργήθηκε μέσα από τη γνώση που δημιουργήθηκε από τα πειράματα του CERN. Δεν αποκλείεται από τις αναλύσεις των νέων δεδομένων να προκύψουν σύγχρονα εργαλεία προς όφελος της κοινωνίας", τονίζει ο κ. Ελευθεριάδης. Το ρεκόρ τροφοδότησης του μεγάλου επιταχυντή, από το Σεπτέμβριο του 2009, είναι τα 2,36 tev (μονάδα ενέργειας στην ατομική φυσική).
Στις 30 Μαρτίου, η ενέργεια για την λειτουργία του επιταχυντή θα αυξηθεί στα 7 tev, γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η ενέργεια σύγκρουσης των πρωτονίων. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Εμμανουήλ Τσεσμελής, ερευνητής και μέλος του διευθυντικού γραφείου του CERN, θα κάνει μια συνοπτική περιγραφή του μεγάλου ανδρονικού επιταχυντή και στη συνέχεια θα αναλύσει τα επιστημονικά προγράμματα σε επιταχυντές υψηλών ενεργειών για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ.Τσεσμελή, στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του μεγάλου ανδρονικού επιταχυντή και των προ-επιταχυντών (pre-injectors) του. Αυτή μπορεί να συνεχιστεί από ένα γραμμικό επιταχυντή ηλεκτρονίων - ποζιτρονίων και το συμπαγή γραμμικό επιταχυντή (CLIC).
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου