12/3/10

Γαλλία: O νόμος κατά της πειρατείας φέρνει τα άκρως αντίθετα αποτελέσματα

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από το πανεπιστήμιο της Ρεν στη Γαλλία, η πειρατεία στο διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 3% από τότε που εφαρμόστηκε ο νόμος κατά του παράνομου downloading. Ο νόμος Hadopi οδηγεί στην ποινικοποίηση του παράνομου κατεβάσματος υλικού που προστατεύεται από πνευματική ιδιοκτησία.
Ο «νόμος των τριών click», όπως συνήθως χαρακτηρίζεται, προβλέπει δύο στάδια προειδοποίησης προς τον χρήστη που κατεβάζει τέτοιο υλικό και κατόπιν τη δίωξή του από αρμόδια επιτροπή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά πρόστιμα και διακοπή της σύνδεσης στο διαδίκτυο.
Η αύξηση στην πειρατεία, όμως, δείχνει ότι οι Γάλλοι δεν αλλάζουν τις συνήθειές τους ως προς το «κατέβασμα» αρχείων, παρά τη σκληρή νομοθεσία. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό Γάλλων χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες streaming μαζί με cyberlockers όπως τα Rapidshare και Megaupload. Αυτές οι υπηρεσίες δεν καλύπτονται από το νόμο Hadopi και επομένως είναι ασφαλείς στη χρήση. Αντιθέτως, η χρήση των υπηρεσιών P2P όπως το BitTorrent μειώθηκε από 17,1% σε 14,6%. Ουσιαστικά, στη μελέτη φαίνεται πως η απειλή της διακοπής της σύνδεσης άλλαξε τους τρόπους του παράνομου downloading.

Μια άλλη αξιοπρόσεκτη στατιστική που αποκαλύπτεται από τους ερευνητές είναι ότι οι μισοί από τους χρήστες P2P που «κατεβάζουν» αρχεία παράνομα αγοράζουν επίσης ψηφιακά αρχεία μέσω του διαδικτύου. Αυτό σημαίνει ότι, εάν αυτοί οι χρήστες αποσυνδεθούν από το Διαδίκτυο βάσει του νέου νόμου, η βιομηχανία μουσικής θα χάσει πελάτες και κατ’ επέκταση έσοδα.
Το γενικό μήνυμα που προκύπτει από την έρευνα είναι πως, όσο υπάρχει αφθονία εναλλακτικών λύσεων για να παρακαμφθεί η νομοθεσία, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτραπούν οι άνθρωποι από τη παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Γαλλία, αλλά και για άλλες χώρες που έχουν θεσπίσει ανάλογους νόμους.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως η ορθή απάντηση στα αυξανόμενα ποσοστά πειρατείας παγκοσμίως δεν είναι η σκληρή νομοθεσία. Αντίθετα, προτείνουν στη βιομηχανία του θεάματος να στρέψει την προσοχή της στη προσαρμογή των διαδικτυακών υπηρεσιών που προσφέρει στις απαιτήσεις της αγοράς μέσω Ίντερνετ.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου