Θολό ακόμα το τοπίο, αν η κατάργηση του πλαφόν θα ανοίξει τον δρόμο για το παλιό καθεστώς ή αν θα υπάρχει κάποιο όριο, χαμηλότερο από το 10. Κερδίζει έδαφος η πρόταση για «κυμαινόμενη βάση» από του χρόνου
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις βάζει έως το τέλος της εβδομάδας το υπουργείο Παιδείας, καθώς θα ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με τη βάση του 10.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας κινείται προς την κατεύθυνση της κατάργησής της, χωρίς όμως να έχει διασαφηνιστεί αν θα επανέλθουμε στο παλαιό καθεστώς, όπου εισάγονταν σπουδαστές σε ορισμένα τμήματα με βαθμούς 3,4 και 5, ή θα υπάρχει κάποιο όριο, το οποίο θα είναι χαμηλότερο από τη βάση που ίσχυε έως σήμερα.
Από άλλες πηγές, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες κερδίζει έδαφος η πρόταση να καταργηθεί η βάση του 10 για φέτος και από του χρόνου να εξεταστούν με μεγαλύτερη άνεση όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο, όπως την «κυμαινόμενη βάση» ανάλογα με τη σχολή ή τη δεύτερη κατανομή των υποψηφίων, πρόταση που διατυπώθηκε από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων.
Οι αλλαγές που αφορούν τη βάση του 10 θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που σχετίζεται με το νέο καθεστώς προσλήψεων, αποσπάσεων και μεταθέσεων των εκπαιδευτικών, το οποίο θα γίνει γνωστό μέσα στην εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή του βαθμολογικού πλαφόν καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2006 και μέχρι σήμερα έχουν μείνει κενές πάνω από 70.000 θέσεις, κυρίως σε τεχνολογικά ιδρύματα της Περιφέρειας.
Την πρώτη χρονιά υλοποίησης του μέτρου οι κενές θέσεις έφτασαν τις 18.768, το 2007 μειώθηκαν σε 13.132 και την επόμενη χρονιά ανέβηκαν στις 18.435. Πέρυσι σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ, καθώς οι θέσεις που έμειναν ακάλυπτες ανήλθαν σε 20.802.
Aπορρόφηση
Αν η βάση του 10 πάντως καταργηθεί για φέτος, αρκετά ΤΕΙ της Περιφέρειας θα απορροφήσουν περισσότερους σπουδαστές απ’ ό,τι υπολόγιζαν, αφού θα εισαχθούν κατά εκατοντάδες υποψήφιοι με βαθμούς κάτω από τη βάση.
Αξίζει να επισημανθεί ότι 100 τμήματα ΤΕΙ και 13 των ΑΕΙ δεν καλύπτουν τα τελευταία χρόνια όλες τις προσφερόμενες θέσεις, ενώ σε ορισμένα από αυτά ο αριθμός των εισακτέων είναι μονοψήφιος.
Πηγή: Έθνος (Μιχάλης Νιβολιανίτης)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου