Θα ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά ο θεσμός του «δόκιμου εκπαιδευτικού»
Καταργείται από φέτος η βάση του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα παρουσιασθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Για την τελική ρύθμιση πραγματοποιήθηκε, έως αργά χθες το βράδυ, μαραθώνια σύσκεψη ανάμεσα στην υπουργό κ. Αννα Διαμαντοπούλου, τον υφυπουργό κ. Ιω. Πανάρετο και τον ειδικό γραμματέα για τα ΑΕΙ κ. Β. Παπάζογλου. Επίσης, από το μηδέν ξεκινά η διαδικασία αδειοδότησης των κολεγίων, ενώ με το πολυνομοσχέδιο προωθούνται τρεις βασικές αλλαγές στον νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Τέλος, καθιερώνεται νέο σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών, πιστοποιητικό παιδαγωγικής-διδακτικής κατάρτισης για τους νεοπροσληφθέντες, ενώ ενεργοποιείται ο θεσμός του «δόκιμου εκπαιδευτικού». Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο περιέχει διατάξεις για τη ρύθμιση ζητημάτων και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης:
-Νέο σύστημα καθιερώνεται για την αδειοδότηση των κολεγίων, το οποίο κινείται στο πλαίσιο των υποδείξεων που έχουν κάνει τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τον νόμο 3696/2008 για την ίδρυση και λειτουργία των κολεγίων. Βάσει αυτού του νόμου, ο πρώην υπ. Παιδείας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος είχε χορηγήσει 33 άδειες ίδρυσης σε ιδιοκτήτες κολεγίων.
Οι άδειες αυτές ακυρώθηκαν από την κ. Διαμαντοπούλου. Το νομοσχέδιο ορίζει νέα επιτροπή και κριτήρια αξιολόγησης, αδειοδότησης και πιστοποίησης των κολεγίων, που θα γίνεται από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ).
-Τρεις βασικές αλλαγές γίνονται στον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, η βαρύτητα της ψήφου των πανεπιστημιακών και των φοιτητών θα εξαρτάται από το ποσοστό συμμετοχής τους. Μειώνεται ο αριθμός των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων για την ανάδειξη και την εξέλιξη των πανεπιστημιακών. Παράλληλα, με τη χρήση της ιντερνετικής τεχνολογίας θα γίνονται τηλεδιασκέψεις μεταξύ των πανεπιστημιακών, που μετέχουν στα εκλεκτορικά σώματα για τις κρίσεις εξέλιξης συναδέλφων τους. Με τον τρόπο αυτό οι εκλέκτορες θα γλιτώνουν χρόνο και τα πανεπιστήμια χρήμα. Η τρίτη αλλαγή αφορά το σύστημα διανομής συγγραμμάτων, ενώ καθιερώνεται το ηλεκτρονικό σύγγραμμα, αφού όλα τα ΑΕΙ θα πρέπει να αναρτούν στο Διαδίκτυο όλα τα συγγράμματα, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που καταρτίζει το κάθε Τμήμα για κάθε μάθημα.
-Γίνονται νόμος οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπ. Παιδείας για το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών. Ενδεικτικά, από το 2011-12 θα εφαρμοσθεί νέος τρόπος πρόσληψης των εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ. Απαραίτητο για τον διορισμό καθηγητών (οι νηπιαγωγοί και δάσκαλοι ήδη διαθέτουν) θα είναι το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής - Διδακτικής Κατάρτισης, ενώ θα προβλέπεται διετής δόκιμη θητεία πριν από τη μονιμοποίηση. Τέλος, οι μεταθέσεις θα γίνονται μόνο σε πραγματικά οργανικά κενά, ενώ θα γίνει επανακατάταξη των δυσπρόσιτων σχολείων στις οποίες οι εκπαιδευτικοί θα έχουν υψηλή μοριοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούν εκεί.
Πηγή: Καθημερινή (Αποστόλου Λακασα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου