12/4/10

Η κυβέρνηση πιέζει για τάξεις 30 μαθητών

Αυξάνονται οι πιέσεις για σχολικές τάξεις 30 μαθητών τη νέα σχολική χρονιά, με πρόσχημα την περικοπή κονδυλίων και στο χώρο της Παιδείας

Τραγικές θα είναι οι συνέπειες στην παιδαγωγική διαδικασία, εάν περάσουν οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας για τάξεις των 30 μαθητών, από τη νέα σχολική χρονιά. Οι πιέσεις, για «αξιοποίηση» της νομοθεσίας που επιτρέπει τμήματα 30 μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια και τμήματα 25 μαθητών σε ΕΠΑΛ και Επαγγελματικές Σχολές, αυξάνονται. Εάν περάσει ένα τέτοιο μέτρο, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν αντικειμενική αδυναμία να αντιμετωπίσουν μαθησιακά και άλλα προβλήματα που προκύπτουν στην παιδαγωγική διαδικασία, λόγω του αυξημένου αριθμού μαθητών. Παράλληλα, με τη συνένωση τμημάτων θα είναι ορατός ακόμα και ο κίνδυνος για συγχώνευση - ή και κατάργηση - σχολείων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, μέχρι φέτος, με πρωτοβουλίες και των εκπαιδευτικών, η μεγάλη πλειοψηφία των τάξεων των δημοσίων Γυμνασίων και Λυκείων δεν έχουν πάνω 25 μαθητές. Μάλιστα, εκτιμάται ότι στην Αττική οι τάξεις Γυμνασίων, με πάνω από 26 μαθητές, δεν ξεπερνούν το 20% του συνόλου, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο (15%) για τις τάξεις των Λυκείων.

Η κυβέρνηση, με τα 30άρια τμήματα, χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες, προσπαθεί και με αυτό τον τρόπο να «μπαλώσει» τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από την περικοπή κονδυλίων και στο υπουργείο Παιδείας. Υπενθυμίζουμε ότι η κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία μειώνεται κατά 12%, ενώ έχει ανακοινωθεί μείωση προσλήψεων εκπαιδευτικών κατά 50% τη νέα σχολική χρονιά, με προφανή στόχο τη διεύρυνση της ωρομισθίας.
Ο Βασίλης Λυκούρας, εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στέλεχος του ΠΑΜΕ, δήλωσε στον «Ρ» ότι η προσπάθεια σύμπτυξης τμημάτων γίνεται στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών για την Παιδεία, όπως και στους υπόλοιπους τομείς. Τόνισε ότι «πιέζονται σύλλογοι διδασκόντων, διευθυντές και προϊστάμενοι εκπαίδευσης, ώστε να μειωθούν τα τμήματα σε κάθε σχολική μονάδα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να λειτουργήσουν τάξεις με 30 μαθητές. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να υλοποιήσουν τους στόχους τους για μείωση προσλήψεων των εκπαιδευτικών και αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, μπροστά και στο σχέδιο "Καλλικράτης" για τη νέα διοικητική δομή της χώρας». Υπογράμμισε ότι «η αύξηση του αριθμού των μαθητών, ανά τάξη, θα είναι μια ολέθρια παρέμβαση που θα επηρεάσει τη μόρφωση των παιδιών και όλη την εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους συναδέλφους, σε όλα τα σχολεία, να αντισταθούν στην πράξη σε κάθε τέτοια λογική».
Υπενθυμίζουμε ότι η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, εδώ και ένα μήνα, έχει καταγγείλει τα σχέδια του υπουργείου, αποκαλύπτοντας τις αιτίες, αλλά και καλώντας τους εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν:
• Τμήματα προνηπίων, νηπίων, Α' και Β' τάξης Δημοτικού, με 15 μαθητές.
• Αναλογία 1 προς 20 στις τάξεις των άλλων βαθμίδων (20άρια τμήματα).
• Εργαστήρια 10 μαθητών σε κατευθύνσεις και ΕΠΑΛ.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου