Προσλαμβάνουν αλλοδαπούς, δήθεν σπουδαστές, στη Χαλκιδική.
Με τον μανδύα της “μαθητείας” τούς πληρώνουν λιγότερο από ένα ευρώ την ώρα για να δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα.
Εμπόριο ανθρώπων χαρακτηρίζουν επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου την πρακτική ξενοδόχων της Χαλκιδικής να “εισάγουν” μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας στρατιές αλλοδαπών, οι οποίοι υποτίθεται ότι κάνουν μαθητεία. Η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ έχει στη διάθεσή της έγγραφο, όπου φαίνεται ότι η επιθεώρηση εργασίας έχει εγκρίνει κατάσταση εργασίας προσωπικού μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας με δεκάδες αλλοδαπούς, που δηλώνεται ότι κάνουν πρακτική άσκηση. Οι μεικτές αποδοχές τους είναι 336 ευρώ το μήνα, ενώ δεν αναφέρονται καν οι ώρες εργασίας.
Σύγχρονο δουλεμπόριο χαρακτηρίζουν επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου την πρακτική μεγάλων ξενοδόχων της Χαλκιδικής να “εισάγουν” μέσω ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας στρατιές αλλοδαπών, οι οποίοι υποτίθεται ότι κάνουν μαθητεία. Στην πραγματικότητα οι ξενοδόχοι υποκαθιστούν σχεδόν το σύνολο του προσωπικού τους με τους αλλοδαπούς δήθεν σπουδαστές, τους οποίους πληρώνουν λιγότερα από 1 ευρώ την ώρα, για να δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα, έξι μέρες την εβδομάδα.
Στη θέση των επαγγελματιών του χώρου, τους οποίους πρέπει να αμείβουν βάσει συλλογικών συμβάσεων και να ασφαλίζουν, οι μεγαλοξενοδόχοι προσλαμβάνουν νεαρά παιδιά κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία τους κοστίζουν ελάχιστα. Το φαινόμενο ήταν έντονο πέρσι το καλοκαίρι, οπότε πελάτες πολυτελών ξενοδοχείων στη Χαλκιδική διαπίστωναν με έκπληξη ότι δεν μπορούσαν να παραγγείλουν έναν καφέ, γιατί οι υπάλληλοι στο μπαρ ή το εστιατόριο δεν μιλούσαν όχι ελληνικά αλλά ούτε αγγλικά! Φέτος δε, με την επίκληση της οικονομικής κρίσης, οι ξενοδόχοι αναμένεται να κάνουν μαζικές εισαγωγές φθηνού και “αναλώσιμου” εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό.
Με ένα ευρώ την ώρα
Η “Μ” έχει στη διάθεσή της έγγραφο όπου φαίνεται ότι η επιθεώρηση εργασίας έχει εγκρίνει κατάσταση εργασίας προσωπικού μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας με δεκάδες αλλοδαπούς που δηλώνεται ότι κάνουν πρακτική άσκηση. Οι μικτές αποδοχές τους είναι 336 ευρώ το μήνα, ενώ δεν αναφέρονται καν οι ώρες εργασίας. Στην πραγματικότητα, τόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και στην πλειοψηφία των πολυτελών ξενοδοχείων της Χαλκιδικής, οι λεγόμενοι “πρακτικάριοι” δεν κάνουν μαθητεία αλλά βγάζουν ολόκληρες βάρδιες, με υπερωρίες και με μόλις τέσσερα ρεπό το μήνα. Με άλλα λόγια δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα, επί 26 μέρες το μήνα, και αμείβονται με κάτι παραπάνω από ένα ευρώ την ώρα.
Τα τελευταία χρόνια σε πολυτελή ξενοδοχεία της Χαλκιδικής το ποσοστό των αλλοδαπών που δηλώνεται ότι κάνουν πρακτική ξεπερνά το 50% ή και το 70% του συνόλου του προσωπικού, παρόλο που ο Ν. 3667/ 2008 όριζε ότι το ποσοστό αυτό δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 6,5%. Η διάταξη αυτή ποτέ δεν εφαρμόστηκε, γιατί δεν εκδόθηκαν οι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις. “Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ήταν να ρυθμιστεί αυτό το θέμα, αλλά κάποιοι άσκησαν παρέμβαση και δεν πέρασε το πλαφόν”, λένε με νόημα συνδικαλιστές του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
“Δουλεμπορικά” τα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων
Βαριές καταγγελίες από συνδικαλιστές ξενοδοχοϋπάλληλους
Τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα συνεργάζονται με γραφεία “ενοικίασης εργαζομένων”, τα οποία επισήμως ονομάζονται Ιδιωτικά Γραφεία Συμβούλων Εργασίας. “Τα γραφεία αυτά λειτουργούν ως σύγχρονα δουλεμπορικά”, λέει με αγανάκτηση ο οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων και αντιπρόεδρος του σωματείου Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, Χρήστος Λαζαρίδης. “Υπόσχονται να φέρουν προσωπικό με 300 ευρώ το κεφάλι ή και λιγότερα, χωρίς ένσημα”. Αυτά τα γραφεία επικαλούνται ένα πρόγραμμα ονόματι “Σπουδαστής, Εργασία και Ταξίδι” και αναλαμβάνουν να επιλέξουν και να διαθέσουν εργαζόμενους χαμηλού κόστους, οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι σπουδαστές σε σχολές τουριστικών επαγγελμάτων στις χώρες τους και έρχονται να κάνουν πρακτική σε ελληνικά ξενοδοχεία. Μια κρίσιμη λεπτομέρεια: ο νόμος δεν αναφέρει πουθενά ότι μπορούν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες σε σπουδαστές, παρά μόνο να μεσολαβούν για την εύρεση εργασίας σε καλλιτέχνες, μοντέλα, προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας χώρων, οικοδόμους και τεχνίτες, ξεναγούς, αποκλειστικές νοσοκόμες, οικόσιτο προσωπικό. Προφανώς στην τελευταία κατηγορία εντάσσουν και τους αλλοδαπούς, για τους οποίους η συμφωνία προβλέπει ότι “ο εργοδότης υποχρεώνεται να εφοδιάσει τους εσωτερικούς υπαλλήλους με τουλάχιστον δύο γεύματα ανά ημέρα και δωρεάν στέγαση”. “Οι άνθρωποι αυτοί κοιμούνται ανά 10 ή 15 σε ένα δωμάτιο, είναι σαν στρατόπεδα συγκέντρωσης” καταγγέλλει ο κ. Λαζαρίδης. “Οι συνθήκες είναι άθλιες, αποτελούν προσβολή για την ανθρώπινοι υπόσταση. Τα άτομα αυτά δουλεύουν υπερωριακά χωρίς αμοιβή, αποτελούν φθηνό, εκμεταλλεύσιμο υλικό” συμπληρώνει ο Άκης Οργαντζής, μέλος του δ.σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής και της Ομοσπονδίας.
Εκβιάζονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι
“Δουλεύω πέντε δεκαετίες στο χώρο και τα τελευταία χρόνια πάμε προς το χειρότερο” εκτιμά ο κ. Λαζαρίδης. “Κάποτε τα ξενοδοχεία μας είχαν εξειδικευμένο προσωπικό, τώρα οι εργοδότες τούς διώχνουν, υποβαθμίζοντας κατʼ αυτό τον τρόπο την ποιότητα του σέρβις. Μόνο το 20% των αποφοίτων σχολών τουριστικών επαγγελμάτων στην Ελλάδα βρίσκει δουλειά στον ελληνικό τουρισμό. Τα ʽπετάνʼ αυτά τα παιδιά γιατί μετά θα έχουν την υπαλληλική ιδιότητα, θα υπάγονται στις συλλογικές συμβάσεις. Κρατούν μόνο 10-20 στελέχη να δίνουν εντολές και οι υπόλοιποι είναι ʽπρακτικάριοιʼ” λέει.
Σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης απέλυσαν τη βοηθό προϊσταμένης και την αντικατέστησαν με μια κοπέλα που κάνει μαθητεία και παίρνει 250 ευρώ, ενώ σε άλλο οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν επτά μήνες. “Ο κλάδος μας είναι τελειωμένος, τα περισσότερα ξενοδοχεία λειτουργούν με part timers και πρακτικάριους που αμείβονται με 8-9 ευρώ μεροκάματο”, αναφέρει ο κ. Οργαντζής. Όπως σχολιάζει, δεν είναι τυχαίο ότι ενώ τα τελευταία χρόνια διπλασιάστηκαν τα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη, “η ανεργία στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων προσεγγίζει το 50%”. Υπό αυτές τις συνθήκες οι εργοδότες “εκβιάζουν το μόνιμο προσωπικό να μη διεκδικεί τα όσα ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις. Συνάπτουν διμερείς συμβάσεις, συμφωνούν να παίρνουν λιγότερα, να έχουν ένα ρεπό την εβδομάδα, να κολλούν 100 ένσημα όλη τη σεζόν για να έχουν τουλάχιστον περίθαλψη”. Τι κάνει για όλα αυτά η επιθεώρηση εργασίας; “Είναι επιθεώρηση εργοδοσίας και όχι εργασίας”, λέει με νόημα ο κ. Λαζαρίδης. “Όταν ως Ομοσπονδία τους πήραμε για ελέγχους, δεν τους είπαμε εκ των προτέρων πού θα πάμε για να μην... πέσει σύρμα”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου