6/4/10

Περιμένουν μελετητές από το Λούβρο για τον χρυσό θησαυρό

Μελέτη για την αντικατάσταση του στεγάστρου στο Διμηνιό

Στην αρχαία Ιωλκό χρησιμοποιούν κουβάδες στη σειρά ώστε να μαζεύουν τα νερά από τα γεμάτα τρύπες στέγαστρα και να μη φτάνουν στους αρχαίους τείχους. Ακόμα κι αυτό, όμως, δεν αρκεί και έτσι βρίσκονται να... κυνηγούν τις σταγόνες, προκειμένου να μη διαλυθούν τα κτίσματα. Στο ανάκτορο του Νέστορα, στον Εγκλιανό Μεσσηνίας, στο εντυπωσιακότερο από τα μυκηναϊκά ανάκτορα, το στέγαστρο είναι τέτοιο που κάθε πολεοδομία θα το απαγόρευε σήμερα. Ηρθε, λοιπόν, ο καιρός να αντικατασταθούν, μαζί με πολλά στέγαστρα ακόμη, ανά την Ελλάδα. Το ΕΣΠΑ είναι μια τελευταία μεγάλη ευκαιρία και ανάλογες μελέτες ωρίμανσης συζητούνται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Το στέγαστρο εργασίας στη μυκηναϊκή πόλη του Διμηνίου, την οποία η Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη έχει ταυτίσει με τη μυθική Ιωλκό, εξεμέτρησε πλέον το ζην, αφού ξεπέρασε αισίως τη δεκαετία και βαίνει προς δεκαπενταετία. Εξαιτίας του ο χώρος που αναδείχτηκε και συντηρήθηκε στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ δεν είναι ακόμη επισκέψιμος. Πώς να μπουν επισκέπτες όταν δεν θα βλέπουν τίποτα λόγω των δοκών του παλιού στεγάστρου;
Αλλά δεν είναι μονάχα αυτό. Τα δύο μέγαρα της Ιωλκού, πιθανώς παλάτια της οικογένειας του Ιάσονα, είναι ευπαθείς κατασκευές. Τα κονιάματα, τα δάπεδα από ασβεστοκονίαμα, οι πήλινες εστίες, που υπάρχουν σε αυτά και αγγεία κατά χώραν, κινδυνεύουν. Η κ. Αδρύμη παρουσίασε την πρότασή της για δύο στέγαστρα. Το ένα θα έχει εμβαδόν 1.400 τετραγωνικών μέτρων και έξι διαφορετικούς όγκους. Το δεύτερο 600 τετραγωνικά μέτρα. Τα σχεδίασε η Ελένη-Αννα Χλέπα, με σεβασμό στο αρχαίο και στο περιβάλλον και κρίθηκαν εξαιρετικά.

Ο μυκηναϊκός οικισμός Διμηνίου σχετίζεται με το μυθικό κέντρο της φημισμένης («κλειτής») Ιωλκού, απ’ όπου ξεκίνησαν -σύμφωνα με τον μύθο- οι Αργοναύτες με αρχηγό τον Ιάσονα με προορισμό την αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος στη μυθική Κολχίδα, στις πλούσιες σε κοιτάσματα χρυσού και μετάλλων ακτές του Εύξεινου Πόντου, όπως σημειώνει η κ. Αδρύμη. Στα τέλη Μαΐου θα μεταβούν στον Βόλο επιστήμονες από το Λούβρο για να μελετήσουν τα χρυσά κοσμήματα που έχουν εντοπιστεί σε τάφους της περιοχής. Στη συνέχεια θα γίνει ανάλογη μελέτη στην Κολχίδα.
Αυτή θα είναι ίσως η τελευταία φάση του ερευνητικού προγράμματος που θα δείξει αν η Ιωλκός και η Κολχίδα είχαν εμπορικές σχέσεις. Οι μέχρι στιγμής αναλύσεις φανερώνουν πως ο χρυσός των κοσμημάτων του Βόλου είναι δυνατό να προερχόταν από τη μακρινή Κολχίδα και ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας να είχε βάση.
Οσο για το ανάκτορο του Εγκλιανού, αυτό θα συζητηθεί σύντομα. Το ΚΑΣ οδηγήθηκε σε αναβολή όταν ανακάλυψε πως υπήρχε υπουργική απόφαση που δεν είχε κοινοποιηθεί στην αρμόδια διεύθυνση προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων.
Πηγή: Έθνος (Αγγ. Κ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου