5/4/10

Κόντρα για... άφιλτρο Ιντερνετ

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί αυστραλιανό νομοσχέδιο που προβλέπει «φιλτράρισμα» και απαγόρευση ιστοτόπων με παράνομο περιεχόμενο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι δύο κολοσσοί του Διαδικτύου έθεσαν θέματα ελευθεριών και απρόσκοπτης ανάπτυξης του εμπορίου

Eντονες αντιδράσεις από ΗΠΑ, Google και Yahoo έχει προκαλέσει το προτεινόμενο από την κυβέρνηση της Αυστραλίας νομοσχέδιο για το Διαδίκτυο που προβλέπει «φιλτράρισμα» και απαγόρευση ιστότοπων με παράνομο περιεχόμενο.
Το νομοσχέδιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Επικοινωνιών της Αυστραλίας, προβλέπει το φιλτράρισμα των ιστοσελίδων από τις εταιρείες παροχής πρόσβασης στο Διαδίκτυο και μπλοκάρισμα αυτών που έχουν σχέση με παράνομο περιεχόμενο, όπως παιδική πορνογραφία, σεξουαλική βία και παροχή πληροφοριών για διάπραξη εγκληματικών ενεργειών και για χρήση ναρκωτικών.
Παρά ταύτα όμως, οι δύο κολοσσοί του Διαδικτύου με επίσημες ανακοινώσεις τους έκαναν γνωστό ότι θεωρούν το νομοσχέδιο ιδιαίτερα σκληρό, αφού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το κράτος για να λογοκρίνει και να απαγορεύσει ιστοσελίδες με νόμιμο περιεχόμενο.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Google αναφέρει: «Μία από τις βασικές ανησυχίες μας είναι ότι το εύρος του περιεχομένου που θα φιλτράρεται είναι πολύ μεγάλο. Μερικοί περιορισμοί, όπως στην παιδική πορνογραφία, είναι προφανείς, κανείς Αυστραλός δεν θέλει το περιεχόμενο αυτό να είναι διαθέσιμο και εμείς συμφωνούμε. Ομως, το να προκύψει ένα καθεστώς υποχρεωτικού φιλτραρίσματος από τους παρόχους με ένα εύρος αρκετά μεγαλύτερο από το προαναφερθέν παραείναι περιοριστικό και μπορεί να εγείρει ειλικρινή ερωτήματα για την απαγόρευση πρόσβασης σε πληροφορίες».

Ανακοίνωση
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της Yahoo, σύμφωνα με την οποία το φιλτράρισμα αυτό θα μπορούσε να απαγορεύσει την πρόσβαση σε ιστότοπους με περιεχόμενο που προάγει τον δημόσιο διάλογο σε διάφορα ζητήματα, όπως η ευθανασία, και σε θεματικά φόρουμ όπως ιστοσελίδες όπου συζητούνται θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα των χρηστών. Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να μπλοκάρει τη μεταφορά αρχείων από χρήστη σε χρήστη ούτε να αποτρέψει κάποιους χρήστες που πλησιάζουν ανήλικα παιδιά με πονηρούς σκοπούς μέσω προγραμμάτων για chat και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Με τις δύο εταιρείες συντάχθηκε, με δηλώσεις του (σύμφωνα με τη βρετανική Γκάρντιαν, η οποία επικαλείται το Associated Press) και ο Μάικλ Τραν, ένας εκ των εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος έδωσε και μια επιπλέον διάσταση στο θέμα, ανάγοντας την ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη του ελεύθερου εμπορίου και της οικονομίας.
Διαμάχες: Από την Κίνα στην Αυστραλία
Η «σύγκρουση» Google, Yahoo, Ουάσιγκτον και Αυστραλίας για το καθεστώς της ελευθερίας πρόσβασης στο Διαδίκτυο, έρχεται μερικές μόλις εβδομάδες μετά τη λήξη της συνεργασίας της Google με την Κίνα για το ίδιο περίπου ζήτημα. Στην περίπτωση της λογοκρισίας που επέβαλε η κινεζική κυβέρνηση, η Google, με τη στήριξη και πάλι της Ουάσιγκτον τελικά αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία της μηχανής αναζήτησης google.cn και να τη μεταφέρει στο google.hk.com, ενώ η Κίνα απάντησε μπλοκάροντας τις «επιβλαβείς» αναζητήσεις από το εσωτερικό της χώρας.
Χαρακτηριστική του πόσο σημαντική είναι η «ελεύθερη» πρόσβαση στο Ιντερνετ, είναι η δήλωση του συν-ιδρυτή της Google, Ντέιβιντ Μπριν: «Οι υπηρεσίες και οι πληροφορίες είναι τα πιο επιτυχημένα εξαγόμενα προϊόντα μας. Εάν οι κανονισμοί που επιβάλλει η Κίνα δεν μας επιτρέπουν να είμαστε ανταγωνιστικοί, τότε αποτελούν εμπόδια της εμπορικής διαδικασίας». Παρότι πολλές είναι οι χώρες που έχουν επιβάλει φιλτράρισμα των ιστοσελίδων στους παρόχους για παράνομο υλικό, η λογοκρισία που επιβάλλει η Κίνα και το εύρος των «απαγορεύσεων» του νομοσχεδίου της Αυστραλίας, είναι οι δύο περιπτώσεις που προβληματίζουν τη Google και τις ΗΠΑ.
Πηγή: Έθνος (Χρίστος Στασινόπουλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου