16/4/10

Λίφτινγκ μέσω ίντερνετ

Το ίντερνετ δεν ξεχνά. Θυμάται τα πάντα και για χρόνια. Τι κάνουν λοιπόν όσοι θέλουν να διαγράψουν προσωπικά δεδομένα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους εκθέτουν; Απευθύνονται σε Online Reputation Manager!

Όταν ο Βίταλι Μαλίκιν βάλει το όνομά του στη μηχανή αναζήτηση Google τα πρώτα 20 αποτελέσματα της αναζήτησης αφορούν το άτομό του ή την εταιρία του Design4U. Τα αποτελέσματα δεν εκπλήσσουν. Διότι ο Βίταλι Μαλίκιν είναι Online Reputation Manager, σε ελεύθερη μετάφραση, διαχειριστής φήμης στο διαδίκτυο. Με άλλα λόγια ο σχεδιαστής ιστοσελίδων διαδικτύου ζει από την «χειραγώγηση» προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Πώς όμως γίνεται αυτό από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πλέον ότι το ίντερνετ απλά δεν ξεχνά; «Υπάρχουν δύο δυνατότητες, λέει ο Βίταλι Μαλίκιν. Είτε θα προσπαθήσετε να διαγράψετε τα δεδομένα από το διαδίκτυο ή θα δημιουργήσετε ιστοσελίδες και συνδέσμους έτσι ώστε να αποτελέσματα που δεν επιθυμείτε να περάσουν στην δεύτερη ή τρίτη σελίδα των αποτελεσμάτων της Google».
Βελτίωση του προσωπικού «ίματζ»…
Είναι σχεδόν αδύνατο να διαγραφούν δεδομένα, όπως φωτογραφίες ή κείμενα. Αυτό το παραδέχεται και ο Βίταλι Μαλίκιν. Ακόμα κι αν οι υπεύθυνοι μιας ιστοσελίδας συμφωνήσουν να αφαιρέσουν κάποια προσωπικά στοιχεία, αυτά πάλι θα υπάρχουν κάπου στο «κασέ», δηλαδή την ψηφιακή μνήμη, των μηχανών αναζήτησης. Για το λόγο αυτό ο σχεδιαστής ιστοσελίδων αναλαμβάνει να δημιουργήσει ιστοσελίδες που «διαφημίζουν» τον πελάτη του.

«Αν καταθέσεις τα χαρτιά σου για μια δουλειά και ο διευθυντής προσωπικού αναζητήσει το όνομά σου στο διαδίκτυο ενδέχεται να βρει φωτογραφίες ή κείμενά που σε εκθέτουν. Η δουλειά μου είναι να βελτιώσω την διαδικτυακή σου φήμη», εξηγεί ο Βίταλι Μαλίκιν.
Reputation online manager – επάγγελμα με προοπτική;
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσοι χρήστες –κυρίως νέοι- ανεβάζουν χωρίς δεύτερη σκέψη ευαίσθητα δεδομένα τους στο διαδίκτυο. Πέφτουν έτσι στην ψηφιακή παγίδα του ίντερνετ από την οποία είναι πολύ δύσκολο να γλιτώσουν. Πάντως ο Βίταλι Μαλίκιν δεν ανησυχεί για το μέλλον: «Όπως βλέπω τα πράγματα δεν πρόκειται ποτέ να μείνω άνεργος. Οι νέοι σήμερα χειρίζονται τέλεια το ίντερνετ: ιστολόγια, φόρα, διαδικτυακές κοινότητες. Αγνοούν ωστόσο τους κινδύνους και αντιμετωπίζουν με επιπολαιότητα τις παγίδες του. Κι όμως! Θα έπρεπε να το σκέπτονται πολύ καλά πριν αποφασίσουν να δημοσιεύσουν κάτι στο διαδίκτυο».
Πηγή: Deutsche Welle (Gisa Funck/Στέφανος Γεωργακόπουλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου