14/4/10

Σύστημα «βιοεκτυπωτή» καλύπτει πληγές και εγκαύματα με ζωντανά κύτταρα

ντλώντας έμπνευση από τους συνηθισμένους εκτυπωτές ψεκασμού, Αμερικανοί ερευνητές τελειοποιούν ένα σύστημα που ψεκάζει ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα σε πληγές και εγκαύματα, επιταχύνοντας σημαντικά την επούλωσή τους.
Ο «βιοεκτυπωτής» κυττάρων θα μπορούσε στο μέλλον να καταργήσει τα μοσχεύματα δέρματος, τα οποία συνήθως λαμβάνονται από άλλα σημεία του σώματος του ασθενή και συχνά αφήνουν πίσω μεγάλες ουλές.
«Κυριολεκτικά τυπώνουμε τα κύτταρα απευθείας απευθείας πάνω στο τραύμα» δήλωσε στο Reuters ο Κάιλ Μπάιντερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Ουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνας.
Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, το σύστημα μείωσε το χρόνο επούλωσης τεχνητών τραυμάτων από τις πέντε εβδομάδες στις δύο, αναφέρουν οι ερευνητές σε συνέδριο Αναγεννητικής Ιατρικής.
Τα κύτταρα που ψεκάζει ο εκτυπωτής προέρχονται από δείγματα δέρματος τα οποία καλλιεργούνται στο εργαστήριο και διαχωρίζονται σε επιμέρους τύπους κυττάρων.

Το λογισμικό του συστήματος αρχικά χαρτογραφεί το έγκαυμα ή το τραύμα. Στη συνέχεια αποθέτει ένα πρώτο στρώμα ινοβλαστών, πάνω στο οποίο προστίθεται σε επόμενο στάδιο ένα στρώμα κερατινοκυττάρων.
Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής του αμερικανικού στρατού, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία σε τραυματισμένους στρατιώτες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Πάντως πριν δοθεί η άδεια για δοκιμές σε ανθρώπους, ο βιοεκτυπωτής θα πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί σε χοίρους.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου