15/4/10

Πρυτανικές εκλογές

Δικαστικές προσφυγές απειλούν τις πρυτανικές εκλογές. Το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας μελετούν υποψήφιοι που αντιμετωπίζουν «κώλυμα» και αμφισβητούν τη συνταγματικότητα του νόμου αναφέρει η Ελευθεροτυπία(13/4/2010). Με τις «ευλογίες» των κομμάτων αλλά και με πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια, οι υποψηφιότητες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Θολό» ακόμη το τοπίο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Μέχρι τη Δευτέρα, έξι ήταν οι «σίγουρες» υποψηφιότητες για το ΑΠΘ. Οι τρεις συνδυασμοί εξέδωσαν μάλιστα σχετικές ανακοινώσεις, ενώ άλλος ένας «κλείδωσε» σε κομματικό επίπεδο, αλλά δεν εξέδωσε ανακοινωθέν αναζητώντας πρόσωπο «από άλλο πολιτικό χώρο» για τη θέση του αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων.
Ο συνδυασμός «Το δημόσιο πανεπιστήμιο επιμένει ακαδημαϊκά», του καθηγητή Πολιτικών Μηχανικών και πρώην προέδρου του ΕΣΔΕΠ Γιάννη Μυλόπουλου, έχει ξεκάθαρα το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ. Ως υποψήφιους αντιπρυτάνεις προτείνει την καθηγήτρια Ιατρικής Σοφία Κουίδου-Ανδρέου, την καθηγήτρια Ποιμαντικής και Θεολογίας Δέσπω Λιάλιου και τον καθηγητή Οικολογίας Γιάννη Παντή.
Πολύ κοντά στο ΠΑΣΟΚ και ο συνδυασμός του καθηγητή Φυσικής Στέργιου Λογοθετίδη «Ακαδημαϊκή Κίνηση ΑΠΘ - Οραμα και δημιουργία». Υποψήφιοι αντιπρυτάνεις είναι η καθηγήτρια Ιατρικής Ελπίδα Εμμανουήλ-Νικολούση, ο καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης και ο καθηγητής Θεολογίας Μιλτιάδης Κωνσταντίνου.
Ο καθηγητής Γεωλογίας Ανέστης Φιλιππίδης (πρώην πρόεδρος του ΟΠΑΠ) προβάλλει ως το «αντίπαλο δέος», έχοντας «κλειδώσει» το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά προς το παρόν δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση. Μόνος λόγος γι' αυτό είναι η αναζήτηση προσώπου από «άλλο πολιτικό χώρο», για να αναλάβει τη θέση του αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων, δίνοντας έτσι έναν υπερκομματικό χαρακτήρα στο ψηφοδέλτιο.
«Γκανιάν» της Νέας Δημοκρατίας θεωρείται όμως και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Νίκος Μουσιόπουλος, άνθρωπος με πολύ δυναμική παρουσία και επιρροή στα «πράγματα» του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον νόμο βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι εκλογές, δεν έχει το δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα. Ο ίδιος, όμως, δεν δείχνει διατεθειμένος να καταθέσει τόσο εύκολα τα όπλα.

«Εμμένω στην άποψη ότι διατηρώ το δικαίωμα να είμαι υποψήφιος πρύτανης και αυτές τις μέρες σταθμίζω τα δεδομένα για να καθορίσω την τελική μου στάση. Οι πάντες λένε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Το έχουν δηλώσει στο παρελθόν έγκριτοι συνταγματολόγοι όπως οι κ. Λοβέρδος και Βενιζέλος. Δεν αποκλείω προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας», δήλωσε στην «Ε» ο καθηγητής.
Επισήμως ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο καθηγητής Φιλοσοφικής Σωκράτης Δεληβογιατζής - αντιπρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας. Μάλιστα, ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες πρυτανικές εκλογές. Ο ίδιος ξεκαθάρισε στην «Ε» ότι πρόκειται για «μία αποφασιστικά υπερκομματική» υποψηφιότητα, με αντιπρυτάνεις από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τα ονόματα των οποίων, ωστόσο, δεν δημοσιοποίησε ακόμη.
Το σχήμα «με πείρα για το δημόσιο πανεπιστήμιο» κατέθεσε επίσης υποψηφιότητα, αν και τρεις συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λόγω του νόμου. Υποψήφιος πρύτανης είναι ο πρόεδρος της Φυσικομαθηματικής Γιάννης Παπαδογιάννης και υποψήφιοι αντιπρυτάνεις, η κοσμήτορας της Νομικής Γιαννούλα Καρύμπαλη, ο καθηγητής Ιατρικής Γιάννης Μακρής και ο πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου Νίκος Τσινίκας.
«Είμαστε ένα καθαρά ακαδημαϊκό σχήμα, δεν έχουμε καμιά σχέση με κόμματα, αλλά όλοι έχουμε εμπειρία σε πανεπιστημιακά αξιώματα. Εάν η υποψηφιότητά μας δεν γίνει δεκτή, εγώ προσωπικά δεν σκοπεύω να προσφύγω στα δικαστήρια βάζοντας το πανεπιστήμιο σε διοικητική αναταραχή. Ομως, δεν γνωρίζω τι θα κάνουν οι άλλοι συνάδελφοι, δεδομένου ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου, διότι δεν νοείται συνέχεια μιας θητείας όταν πρόκειται για άλλο αξίωμα», δήλωσε ο κ. Παπαδογιάννης.
Ενδιαφέρον για να διεκδικήσουν τη θέση του πρύτανη είχαν εκδηλώσει προσφάτως και άλλοι διακεκριμένοι καθηγητές, όπως ο καθηγητής Ιστορίας - Αρχαιολογίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, του οποίου η υποψηφιότητα ακόμη «παίζει», όπως και του καθηγητή της Ιατρικής Βασίλη Ταρλατζή. Αντιθέτως, ο απερχόμενος αντιπρύτανης Ανδρέας Γιαννακουδάκης, που αντιμετωπίζει κώλυμα λόγω του νόμου, ξεκαθάρισε ότι «αν δεν αλλάξει κάτι δεν θα είμαι υποψήφιος και ούτε σκοπεύω να καταφύγω στη Δικαιοσύνη».
Την απόφαση να απόσχει από τη μάχη για την πρυτανεία πήρε ο πρόεδρος της Κτηνιατρικής Ιωάννης Βλέμμας. «Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν με ενδιαφέρει να συμμετάσχω στη διαδικασία. Η νομοθετική ασάφεια έχει δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση και φοβάμαι ότι το πανεπιστήμιο θα καταστεί 'όμηρος' μιας δυσάρεστης κατάστασης», είπε. Επίσης χθες, ο καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Σακαντάμης είπε στην «Ε» ότι «είχα πράγματι εκδηλώσει ενδιαφέρον κάποια στιγμή, αλλά τελικά αποφάσισα να μη διεκδικήσω την πρυτανεία».
«Θολό» ακόμη το τοπίο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που τα τελευταία χρόνια έχει «αλωθεί» από πρυτάνεις με το στίγμα της Νέας Δημοκρατίας. Πληροφορίες, που πάντως δεν έχουν επισημοποιηθεί, θέλουν τη διάδοχη κατάσταση του πρύτανη Ηλία Κουσκουβέλη να αποτελεί ο καθηγητής της Διοίκησης Επιχειρήσεων Γιάννης Χατζηδημητρίου, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον κ. Σπυρόπουλο από το Τμήμα Διεθνών Σπουδών, τον κ. Παπαρίζο ή την κ. Κατσούλη από την Πληροφορική και τον κ. Δαγλιδέλη από το Τμήμα Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ φημολογείται η υποψηφιότητα του καθηγητή του Οικονομικού Ευτύχιου Σαρτζετάκη (συγγενή του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας), ο οποίος όμως είναι και συνεργάτης της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, γεγονός το οποίο ίσως αποτρέψει τη συμμετοχή του στις πρυτανικές εκλογές.
Οσον αφορά τον προκάτοχο του κ. Κουσκουβέλη, καθηγητή Γιώργο Τσιότρα, που παραιτήθηκε από τον πρυτανικό θώκο για να αναλάβει περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με την κυβέρνηση Καραμανλή, ξεκαθάρισε ότι «αποκλείεται να είμαι και πάλι υποψήφιος πρύτανης». Μετά την εξέλιξη αυτή, καθηγητές απ' όλους τους πολιτικούς χώρους, που έχουν αντιπαλότητες με τον απερχόμενο πρύτανη, άρχισαν να συσπειρώνονται γύρω από τον καθηγητή Πληροφορικής Γιώργο Στεφανίδη, ο οποίος στο παρελθόν ήλθε αρκετές φορές σε ανοιχτή σύγκρουση με τον κ. Κουσκουβέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου