7/5/10

Νέα στοιχεία για Κρόνο από ερασιτέχνες αστρονόμους

Το διαστημικό σκάφος Cassini έριξε, για πρώτη φορά, χάρη στη βοήθεια ερασιτεχνών αστρονόμων, μία ματιά στις καταιγίδες της ατμόσφαιρας του Κρόνου. Ο υπερσύγχρονος φασματογράφος υπέρυθρων ακτίνων του διαστημικού σκάφους της NΑSΑ συνέλεξε πολύτιμα στοιχεία για τις θερμοκρασίες και τη διανομή των αερίων κατά τη διάρκεια των καταιγίδων στον πλανήτη.
Τα στοιχεία που συνελέγησαν υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας μεγάλης καταιγίδας που ανασηκώνει στοιχεία από μεγάλο βάθος μέσα στην ατμόσφαιρα και τα μεταφέρει στα υψηλότερα στρώματα, ενώ καλύπτει πενταπλάσια έκταση από αυτήν της ισχυρότερης χιονοθύελλας που έπληξε φέτος την Ουάσιγκτον. Οπως τόνισε ο Γκόρντον Μπόιρακερ, μέλος της ομάδας του σύνθετου υπέρυθρου φασματογράφου στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, η βοήθεια από τους ερασιτέχνες αλλά παθιασμένους λάτρεις της διαστημικής εξερεύνησης είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Εδώ και πολλά χρόνια τα όργανα του Cassini όπως και οι φωτογραφικές του μηχανές καταγράφουν την ύπαρξη κεραυνών και βροντών στον Κρόνο, σε μία περιοχή κοντά στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη.

Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε ότι οι καταιγίδες ακολουθούν έναν κύκλο μερικών εβδομάδων, γεγονός που δυσκολεύει τα πράγματα, καθώς τα όργανα του Cassini πρέπει να «κλειδώσουν», να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένη περιοχή πολλές εβδομάδες πριν από την αρχή του γεγονότος που πρέπει να καταγράψουν.
Τα όργανα του διαστημόπλοιου καταγράφουν ηλεκτροστατικές εκκενώσεις που σχετίζονται με τις καταιγίδες συχνά. Γι’ αυτό τον λόγο τα μέλη του σχετικού προγράμματος προωθούν στοιχεία στους ερασιτέχνες που μπορούν άμεσα να στρέψουν τα τηλεσκόπιά τους και να δουν τα νέφη της καταιγίδας.
Δεδομένα που συνελέγησαν από το φασματόμετρο στις 25 και 26 Μαρτίου έδειξαν την ύπαρξη μεγαλύτερων συγκεντρώσεων φωσφίνιου, ενός αερίου που συναντάται βαθιά στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, γεγονός που υποδεικνύει ότι ισχυρά ρεύματα μεταφέρουν διάφορες ύλες προς την ανώτερη τροπόσφαιρα, ενώ γενικότερα πολλά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η περιοχή μαστίζεται από καταιγίδες.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου