Το «πάγωμα» των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, το οποίο ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή, δημιουργεί νέα δεδομένα στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2010-2011. Νέα δεδομένα δημιουργούν τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς, με βάση τον σχεδιασμό του υπ. Παιδείας, θα μειωθεί η χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Από την πλευρά της, η Σύνοδος Πρυτάνεων ζήτησε αλλαγές στη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ, με αίτημα «το κλείσιμο του κύκλου της μεταπολίτευσης να αποτελέσει αφετηρία εδραιωμένη σε νέες βάσεις». Ηδη, από το Ιούνιο το υπουργείο Παιδείας θα ξεκινήσει διάλογο για νέο νόμο-πλαίσιο, καθώς και για νέο χωροταξικό σχεδιασμό που θα προβλέπει κλείσιμο ΑΕΙ.
Στον... αέρα
Ειδικότερα, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο σχεδιασμός με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προέβλεπε 3.000 προσλήψεις για τη σχολική χρονιά 2010-2011. Ο σχεδιασμός αυτός είναι πλέον στον... αέρα, καθώς πολλά θα κριθούν από την πορεία υλοποίησης των νέων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Σύνοδος των Πρυτάνεων που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο θεωρεί δεδομένες τις αλλαγές με μείωση της χρηματοδότησης και καταργήσεις ΑΕΙ.
Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ θα μειωθεί κατά 10% με βάση τον τετραετή προγραμματισμό των ιδρυμάτων και κατά 10% το αποθεματικό των ΑΕΙ. Επίσης, από τον Ιούνιο θα αρχίσει διάλογος για νέο νόμο-πλαίσιο και νέο χωροταξικό σχεδιασμό των ΑΕΙ. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Κ. Ζώρας, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο φιλοξένησε τη Σύνοδο στην Κω, οι πρυτάνεις θα καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τα τέλη Ιουνίου. Για το θέμα αυτό θα συγκροτηθεί επιτροπή υπό τον συντονισμό του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκη.
Η Σύνοδος σε ψήφισμά της ανέφερε ότι «η κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον με τη συνειδητή συνεισφορά όλων των πολιτών. Είναι μοναδική συγκυρία το κλείσιμο του κύκλου της Μεταπολίτευσης να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη αφετηρία εδραιωμένη σε νέες βάσεις, με διαχρονικές αξίες, νέες συμπεριφορές και τη συνεπαγόμενη διόρθωση των στρεβλώσεων. Η έννοια του πολιτικού κόστους πρέπει να εκλείψει και τη θέση της να καταλάβει η αντίληψη και η προοπτική του κοινωνικού οφέλους». Και συμπληρώνει: «Οι πρυτανικές αρχές δηλώνουν έτοιμες για τις αδήριτες αλλαγές, οι οποίες απαιτούνται και επανειλημμένως έχουν προταθεί στις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου, χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα την ανάλογη ανταπόκριση. Οι αλλαγές που απαιτούνται άμεσα πρέπει να αποβλέπουν στην ορθολογικότερη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων, την εγκατάλειψη των κακών πρακτικών, τη βέλτιστη λειτουργία και την αριστεία στα πανεπιστήμια».
Πηγή: Καθημερινή (Αποστολου Λακασα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου