5/5/10

Καταδίδουν πολίτες σε... Ιντερνετ και περίπτερα

Εφημερίδες και ιστοχώροι δημοσιεύουν φωτογραφίες, ονόματα και διευθύνσεις πολιτών που έχουν συλλη-φθεί για οποιοδήποτε αδί-κημα, δήθεν για την προστα-σία των αναγνωστών τους

Eνα εξαιρετικά επικερδές εμπόριο, «διανθισμένο» ωστόσο με τα πιο αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά του δημοσιογραφικού αμοραλισμού, αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στο αμερικανικό έδαφος.
Μια σειρά εφημερίδων και διαδικτυακών ιστοχώρων έχουν στήσει ένα παρατηρητήριο «χαφιεδισμού», δημοσιεύοντας σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση εκατοντάδες φωτογραφίες πολιτών, οι οποίοι συνελήφθησαν με την κατηγορία διάπραξης κάποιου αδικήματος, χωρίς ωστόσο να έχουν προσαχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Διακρίσεις στη βαρύτητα του αδικήματος δεν υπάρχουν. Οι φωτογραφίες, τις οποίες τραβούν οι αστυνομικοί αμέσως μετά την προσαγωγή των συλληφθέντων στο τμήμα, κάνουν σε χρόνο-μηδέν τον γύρο του κόσμου...
Ολα στη φόρα
Στοιχεία του φακέλου σύλληψης, όπως η ηλικία, το βάρος, το ύψος, το χρώμα των μαλλιών και των οφθαλμών ακόμα και η διεύθυνση κατοικίας γίνονται γνωστά σε κάθε αναγνώστη των εφημερίδων, όπως η περιώνυμη «Slammer» ή στον επισκέπτη ιστοσελίδων στη διεύθυνση mugshots.tampabay.com.
«Γνωρίστε 221 άτομα, τα οποία συνελήφθησαν εντός του τελευταίου εικοσιτετραώρου», αναφέρει ο παραπάνω ιστοχώρος. «Διαγράφουμε όλα τα στοιχεία ύστερα από 60 ημέρες», τονίζει ο επικεφαλής τού εν λόγω ιστότοπου, Μάθιου Γουέιτ, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις.

Τα βήματα του παραπάνω «δημοσιογράφου» ακολουθεί πιστά σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» και ο Αϊζακ Κορνέτι, διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας «Slammer» στη Βόρεια Καρολίνα.
Στα άμεσα σχέδια του Κορνέτι, ο οποίος... παρεμπιπτόντως είχε ως έφηβος οδηγηθεί στη φυλακή για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και ληστεία, είναι η δημιουργία της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας.
Απο το «παραθυράκι» του νόμου: «Βγάζουν» προσωπικά δεδομένα σε... κοινή θέα
Η «Slammer» εκδίδεται σε εβδομαδιαία βάση και περιέχει 30 σελίδες, στις οποίες είναι τυπωμένες εκατοντάδες φωτογραφίες συλληφθέντων, όχι όμως και καταδικασθέντων πολιτών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συγκεκριμένου τύπου φωτογραφίες εμπίπτουν στην πλειονότητα των αμερικανικών πολιτειών, στον «νόμο» περί... κοινοκτημοσύνης και δημόσιας χρήσης. Ως εκ τούτου, κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σ’ αυτές και να τις χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν...
Φόβητρο...
Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιος φέρεται να έχει διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα, καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία λειτουργεί, όπως υποστηρίζουν οι θιασώτες της, ως... φόβητρο έχοντας αποτρεπτικό χαρακτήρα. Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπου τέτοιου είδους πρακτικές είναι απαγορευμένες, στο μεγαλύτερο τμήμα των ΗΠΑ η θεμελιώδης αρχή της προστασίας των προσωπικών δεδομένων παραμένει ένα κακόγουστο σκαρίφημα... Η «Slammer» εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2007, κοστίζει ένα δολάριο και πουλά εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο 60.000 φύλλα. Η εφημερίδα διατίθεται στο κοινό κυρίως από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων, ενώ υπάρχουν και τοπικές εκδόσεις της στο Οχάιο και στην Αριζόνα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιεχόμενό της επιδεικνύουν οι... δικηγόροι και οι περιώνυμοι «κεφαλοκυνηγοί», οι οποίοι συνηθίζουν να δανείζουν χρήματα σε συλληφθέντες ή προφυλακισμένους, προκειμένου να καταβάλλουν την εγγύηση που απαιτείται για την προσωρινή αποφυλάκισή τους. Εξαιρετικά ικανοποιητική κυκλοφορία έχουν, πέραν της «Slammer», ορισμένα παρόμοιας «θεματικής» περιοδικά όπως το «Busted», το «Cellmates» και το «Gotch-Ya!».
Η δημοφιλία της «Slammer» έχει επεκταθεί και στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, μετρώντας 6.600 ένθερμους θιασώτες του δημοσιογραφικού χαφιεδισμού...
Η εν λόγω εφημερίδα δεν παραλείπει βεβαίως να επισημαίνει ότι οι συλληφθέντες δεν καθίστανται αυτομάτως και ένοχοι. Μόνο που η παραπάνω διευκρινιστική αράδα βρίσκεται στα ψιλά γράμματα...
Πηγή: Έθνος (Ανδρέας Κατσούλης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου