8/6/10

Μποπάλ: στα μαλακά οι κατηγορούμενοι για το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα

Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε ένοχους οχτώ κατηγορούμενους για την καταστροφή του Μποπάλ στην Ινδία, που χαρακτηρίζεται το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα των τελευταίων 26 χρόνων.

Από τη  διαρροή τοξικού αερίου στο εργοστάσιο φυτοφαρμάκων της αμερικανικής εταιρείας Union Carbide υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 25.000 άνθρωποι, ενώ σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέρχονται εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Η εκδίκαση της υπόθεσης καθυστέρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή ο τότε πρόεδρος της Union Carbide, Warren Anderson, που είναι Αμερικανός, αρνούνταν να επιστρέψει στην Ινδία για να δικαστεί. Ο Anderson συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις πιο βαριές κατηγορίες του ποινικού κώδικα.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είναι Ινδοί. Και οι οχτώ κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση θανάτου από αμέλεια οπότε αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης μέχρι δυο έτη.
Η καταδίκη των οχτώ κατηγορουμένων είναι η πρώτη από το 1984, που σημειώθηκε η φονική διαρροή τοξικού αερίου από το εργοστάσιο φυτοφαρμάκων στις φτωχογειτονιές του Μποπάλ.
Περισσότεροι από 12 δικαστές έχουν αναλάβει την «τοξική υπόθεση» από το 1987. Η αρχική κατηγορία ήταν ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και δέκα χρόνια, ωστόσο το 1996 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας μετέτρεψε την κατηγορία σε πρόκληση θανάτου από αμέλεια.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ που στηρίζουν τα θύματα της βιομηχανικής τραγωδίας καταγγέλλουν ότι «η ετυμηγορία είναι πολύ λίγη και ήρθε πολύ αργά».
Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι στο Μποπάλ καταγράφονται πολύ υψηλά ποσοστά σε γεννήσεις παιδιών με προβλήματα υγείας. Εκτός αυτού, σημειώνονται πάρα πολλά περιστατικά καρκίνων, διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων.
Τα σοβαρά προβλήματα υγείας δεν αφορούν μόνο στα θύματα της τοξικής διαρροής αλλά και σε παιδιά που γεννήθηκαν πολλά χρόνια αργότερα.
Σημειώνεται ότι πριν από είκοσι χρόνια η Union Carbide πλήρωσε αποζημίωση ύψους 470 εκατ. δολαρίων στο ινδικό κράτος.
Πηγή: econews.gr / Φ. Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου