11/6/10

«Πονοκέφαλος» το ηλεκτρονικό σύστημα συγγραμμάτων «ΕΥΔΟΞΟΣ»

   Παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα

Σχεδιάστηκε για να βάλει τάξη στη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων αλλά προς το παρόν μάλλον έχει οδηγήσει σε σύγχυση εκδότες και φοιτητές.
Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ, που σχεδιάστηκε φιλοδοξώντας να απλοποιήσει τη διανομή των φοιτητικών βιβλίων και να βελτιώσει τη διακίνησή τους, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίων ήδη παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα.
Τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την πρόταση του υπουργείου για την εφαρμογή του ΕΥΔΟΞΟΣ απασχόλησαν χθες την ομοσπονδία των εκδοτών κατά τη διάρκεια συνέλευσής τους σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας.
Οπως τονίστηκε, την αρχική αποδοχή του νέου συστήματος από την πλειοψηφία των εκδοτών διαδέχθηκε ο προβληματισμός, αφού το σύστημα, που σχεδιάστηκε για να απαλλάξει τις γραμματείς των ΑΕΙ και ΤΕΙ από τη διαχείριση της λίστας διανομής των φοιτητικών βιβλίων και μέσω ηλεκτρονικής ενημέρωσης να κατευθύνει τον φοιτητή απευθείας στο βιβλιοπωλείο, εμφάνισε ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού μεγάλα προβλήματα με συχνές «πτώσεις» του συστήματος (κρασάρισμα) και την αναζήτηση πληροφοριών με ελληνικούς χαρακτήρες να είναι πρακτικά αδύνατη. Σε ορισμένες πόλεις-έδρες πανεπιστημικών σχολών μάλιστα, τονίστηκε πως ο αριθμός των φοιτητών και η δομή των βιβλιοπωλείων δεν επαρκούν για τη λειτουργία του συστήματος.
Οι εκδότες από το περασμένο Πάσχα ζήτησαν ενημέρωση από το υπουργείο έτσι ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα διαβούλευση αλλά, όπως είπαν, το κείμενο με τις προτάσεις του ειδικού γραμματέα του υπουργείου έφθασε χθες το πρωί, μία ημέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία για την καταχώριση των βιβλίων από τους εκδοτικούς οίκους, θέτοντάς τους προ τετελεσμένων, χωρίς περιθώρια αντίδρασης. Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν, η υπουργική απόφαση που έφθασε στα χέρια τους δεν περιλαμβάνει τις αρχικές δεσμεύσεις της πολιτείας, η πρότασή τους για πιλοτική εφαρμογή του ΕΥΔΟΞΟΣ απορρίφθηκε και η εγγραφή τους στο σύστημα κατέστη σχεδόν υποχρεωτική - σε αντίθετη περίπτωση ο εκδότης βγαίνει εκτός παιχνιδιού διανομής, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Ζήτησαν ακόμη να δημιουργηθεί από το υπουργείο παρατηρητήριο για την παρακολούθηση των εξελίξεων του ηλεκτρονικού βιβλίου όπου αυτό έχει εφαρμοσθεί.
Πολύς λόγος έγινε για την υποκοστολόγηση των συγγραμμάτων και για την καθυστέρηση των πληρωμών τους, με αποτέλεσμα αρκετοί εκδότες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Σήμερα αντιπροσωπεία των εκδοτών συναντάται με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Βασίλη Παπάζογλου, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα κυριότερα σημεία του νέου συστήματος.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Δημήτρη Ρουτσωνη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου