6/6/10

Ανακαλύφθηκε ο δεινόσαυρος με τα μεγαλύτερα κέρατα



Αμερικανοί παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στο Μεξικό ένα είδος δεινοσαύρου, που ήταν φυτοφάγος, ζούσε πριν από 72 εκατ. χρόνια, είχε ύψος περίπου δύο μέτρων, μήκος 6,7 μέτρων, ζύγιζε 4,5 τόνους και είχε τα μακρύτερα κέρατα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ σε δεινόσαυρο, τα οποία έφθαναν τα 1,22 μέτρα.
Ο δεινόσαυρος, με τη νέα επιστημονική ονομασία Coahuilaceratops magnacuerna, ο οποίος είχε δύο μεγάλα κέρατα πάνω από τα δύο μάτια του, ανακαλύφθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Μαρκ Λέβεν του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γιούτα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι δεινόσαυροι ζούσαν κοντά στη θάλασσα σε μια θερμή και βαλτώδη περιοχή (βρέθηκαν ίχνη απολιθωμένων θαλασσίων οργανισμών πάνω στα οστά τους) και πιθανότατα πέθαναν μαζικά λόγω ισχυρών καταιγίδων, όπως οι σημερινοί τυφώνες που πλήττουν την Κεντρική Αμερική.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μακριά κέρατα χρησίμευαν στους δεινόσαυρους τόσο για να προσελκύουν συντρόφους, όσο και για να φοβίζουν άλλα αρσενικά και τους εχθρούς τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου