28/6/10

Επιχείρηση Λουλούδια: Ομορφιά και δυστυχία

Στις χώρες της βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής πωλούνται όλο τον χρόνο πανέμορφα λουλούδια, γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα, ορχιδέες κ.ά. Πίσω από την ομορφιά των λουλουδιών βρίσκεται η υπερεκμετάλλευση χιλιάδων εργατριών στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Στην Κολομβία οι γυναίκες εργάζονται κάτω από μεγάλη πίεση χρόνου στη βιομηχανία λουλουδιών στη Μπογκοτά. Πληρώνονται με μισθό μικρότερο από τον καθιερωμένο κατώτατο μισθό, που δεν επαρκεί ούτε για δεκαπέντε μέρες. Οι υπερωρίες δεν πληρώνονται. Όμως καμία εργάτρια δεν τολμάει να πει λέξη γιατί λόγω και της κρίσης η ανεργία στην περιοχή είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει εξαθλίωση του κόσμου. Οι γυναίκες υπόκεινται αναγκαστικά σε τεστ εγκυμοσύνης και όλες οι έγκυες απολύονται αμέσως. Δεν ισχύουν κανόνες προστασίας κατά τον ψεκασμό μέσα στα θερμοκήπια γιʼ αυτό έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.

Στην Κένυα παράγονται λουλούδια για τη γερμανική και βορειοαμερικανική αγορά. 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ναϊρόμπι βρίσκεται η μεγαλύτερη φάρμα λουλουδιών που είναι επιχείρηση της πολυεθνικής Unilever-Konzern. Η περιοχή είναι περιφραγμένη από φράχτες με ηλεκτρικό ρεύμα και ένστολοι φρουροί ελέγχουν την είσοδο και περιπολούν. Η είσοδος σε δημοσιογράφους απαγορεύεται αυστηρά.
Περιφραγμένα είναι και τα καταλύματα των εργαζομένων. Σε παραπήγματα μεγέθους περίπου σκυλόσπιτου μένουν οικογένειες τεσσάρων, έξι, οκτώ ατόμων. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις νερού και ηλεκτρικού. Περίπου 50 άνθρωποι μοιράζονται μία τουαλέτα που είναι μια τρύπα στο έδαφος.
Οι εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, δουλεύουν 8-12 ώρες την ημέρα. Οι περισσότεροι με συμβάσεις μιας μέρας. Το μεροκάματο είναι ενάμιση ευρώ την ημέρα. Στις περισσότερες φάρμες εργάζονται και παιδιά και στη συλλογή λουλουδιών και στο φόρτωμα. Η ηλικία τους από 8-14 ετών.
Παντού χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Γιʼ αυτό οι δηλητηριάσεις είναι κάτι το συνηθισμένο. Μέτρα προστασίας δεν υπάρχουν. Κάθε χρόνο δηλητηριάζονται 350.000 εργαζόμενοι και 1000 πεθαίνουν.
Η απαλλαγή των ξένων επιχειρήσεων από κάθε φόρο, κάθε υποχρέωση στη μόλυνση του περιβάλλοντος και η ασυδοσία όσον αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων κάνει το εμπόριο των λουλουδιών μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση.
Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου