16/6/10

Παράταση στην αγωνία


 Αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών έως την Παρασκευή αποφάσισαν οι καθηγητές 

Παράταση στην αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή έδωσαν χθες οι καθηγητές, καθώς αποφάσισαν να συνεχίσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας την αποχή τους από τη βαθμολόγηση των γραπτών. 

Η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών (ΟΛΜΕ) έπειτα από τετράωρη συνεδρίαση σε κλίμα έντασης και αντιδικιών αποφάσισε τελικά χθες, με οριακή πλειοψηφία (6-5) και ύστερα από διάσπαση της παράταξης ΔΑΚΕ που πρόσκειται στη Ν.Δ., την παράταση της αποχής από τη βαθμολόγηση μέχρι την Παρασκευή. Οι εκπαιδευτικοί επιμένουν στο αίτημα να μην περικοπούν (από 5% μέχρι 63%) οι αμοιβές για τη συμμετοχή τους στις Εξετάσεις, παρ΄ ότι η κυβέρνηση ικανοποίησε προχθές το άλλο αίτημά τους για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. 
 Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου από την πλευρά της δήλωσε ότι η αποχή των εκπαιδευτικών αδικεί τους μαθητές και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα. «Το υπουργείο Παιδείας, νιώθοντας την αγωνία των χιλιάδων παιδιών και των γονιών, κατανοώντας τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, προσπάθησε- και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια- ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε με την αμοιβή τους. Δόθηκε μια λύση ικανοποιητική», είπε.
 

 Πάντως η υπουργός Παιδείας έριξε και νέα γέφυρα προσέγγισης, συμπληρώνοντας ότι πιστεύει πως τελικά οι καθηγητές θα το σκεφτούν καλύτερα. «Πιστεύουμε ότι ο έλληνας εκπαιδευτικός, που μόχθησε πλάι στον μαθητή του, θα βρεθεί κοντά στην αγωνία του πέρα από συνδικαλιστικούς εγωισμούς παρατάξεων», υπογράμμισε.

 Μικρή καθυστέρηση 
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, η εξέλιξη αυτή δεν επιτρέπει την έκδοση των αποτελεσμάτων μέχρι τις 19 Ιουνίου (ημερομηνία κατά την οποία είχαν ανακοινωθεί πέρυσι) και προκαλεί καθυστέρηση, η οποία θα είναι μικρή δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος όγκος των γραπτών έχει βαθμολογηθεί. Στην περίπτωση που η αποχή λήξει την Παρασκευή, εκτιμάται ότι οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (έως 25 Ιουνίου). Αν όμως οι καθηγητές αποφασίσουν να παρατείνουν και άλλο την αποχή τους, τότε υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος «καραμπόλας», καθώς σε λίγες ημέρες αρχίζουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα με τη συμμετοχή περίπου 30.000 υποψηφίων και έπεται η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου. Πάντως, η απόφαση για την παράταση της αποχής των εκπαιδευτικών δεν ήταν ομόφωνη, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρά την αγανάκτηση για τις περικοπές δεν θέλουν να χρησιμοποιούν σαν «ομήρους» τους υποψηφίους για τις διεκδικήσεις τους. Αυτό αποδείχθηκε και στις φετινές Εξετάσεις, όπου η ΟΛΜΕ απέφυγε να απεργήσει για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης κατά τις ημέρες διεξαγωγής τους για τη μεγάλη κατηγορία των μαθητών, ακριβώς για να μην προκαλέσει πρόβλημα στους υποψηφίους.
ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ
Οι εκπαιδευτικοί επιμένουν στο αίτημα να μην περικοπούν (από 5% μέχρι 63%) οι αμοιβές για τη συμμετοχή τους στις Εξετάσεις
Διάσπαση έπειτα από έντονη διχογνωμία 
Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ
 μεταξύ των συνδικαλιστών ήταν τέτοιας έντασης που οδήγησε τελικά σε διάσπαση την παράταξη της ΔΑΚΕ (Ν.Δ.), η οποία πλειοψηφεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με 4 μέλη. Δύο από τα μέλη της ΔΑΚΕ, μαζί με τους 3 συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, ψήφισαν υπέρ της λήξης της αποχής αποδεχόμενοι ότι η υποχώρηση της κυβέρνησης- η οποία προχθές συνέταξε νέα υπουργική απόφαση προκειμένου να καταβληθούν αμέσως οι αποζημιώσεις και όχι σε δόσεις μέχρι το φθινόπωρο- ήταν η τελευταία που μπορούσε να γίνει. Αντίθετα, τα άλλα δύο μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης, μαζί με 4 μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ που προέρχονται από παρατάξεις που υποστηρίζονται από τον Συνασπισμό, το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, υπερψήφισαν τη συνέχιση της αποχής μέχρι την Παρασκευή και αποφάσισαν νέα συνεδρίαση της ΟΛΜΕ αύριο Πέμπτη, προκειμένου να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να διατυπώσουν νέα πρόταση. 
 «Η κινητοποίηση του κλάδου μας έφερε ήδη αποτελέσματα, αφού η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αλλάξει την απόφασή της για τον τρόπο πληρωμής. Οφείλει όμως να προχωρήσει και στην ικανοποίηση του αιτήματός μας για διατήρηση των- ήδη χαμηλών- αμοιβών, όπως αυτές προβλέπονταν στη σχετική απόφαση του 2006. Ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν ανέχεται τον εμπαιγμό της κυβέρνησης», αναφέρει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της για το ζήτημα.
 
 Επίσης, σήμερα, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στον υφυπουργό Οικονομικών, ενώ τα Δ.Σ. των τοπικών ΕΛΜΕ θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις ενημέρωσης στα βαθμολογικά κέντρα.
Πηγή:  Τα Νέα (Νίκος Μάστορας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου