15/6/10

Αλλάζουν από φέτος τα απολυτήρια στην Κύπρο



Επιμένει το υπ. Παιδείας για απάλειψη του ονόματος του πατέρα των μαθητών
 
Επιμένει στην απόφασή του το υπ. Παιδείας για διαφοροποίηση των προσωπικών στοιχείων που αναγράφονται στα απολυτήρια και ενδεικτικά των μαθητών. Παρά τις αντιδράσεις της ΟΕΛΜΕΚ, και των οργανωμένων γονέων μέσης εκπαίδευσης για το θέμα, το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε ότι η υλοποίηση της απόφασης θα γίνει για την έκδοση των απολυτηρίων για τους τελειόφοιτους μαθητές από τη σχολική χρονιά 2009-2010, ενώ για την έκδοση των ενδεικτικών από τη σχολική χρονιά 2010-2011. Ξεκαθάρισε επίσης ότι για την έκδοση των απολυτηρίων της σχολικής χρονιάς 2009-2010 στη μέση γενική και μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση έχουν δοθεί σαφέστατες τεχνικές οδηγίες προς τις σχολικές μονάδες, με σχετική εγκύκλιο που στάλθηκε προς όλους τους διευθυντές, «ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες και στην κατάλληλη προετοιμασία για την εφαρμογή της».
Υπογράμμισε ακόμη ότι για την υλοποίηση της απόφασης το αρμόδιο κλιμάκιο του υπ. Παιδείας θα παρέχει την απαιτούμενη στήριξη στις γραμματείες μέσα από επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει στις σχολικές μονάδες.
Σαφείς οδηγίες
Αναφερόμενο στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, το υπ. Παιδείας επανέλαβε πάντως χθες ότι προέκυψε μετά από υποδείξεις της επιτρόπου Διοικήσεως και της επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Όπως ανακοίνωσε, η επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε επιστολή της (ημερ. 28/2/2006) ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι αναγκαίο να αναγράφεται στα ενδεικτικά και απολυτήρια ο τόπος καταγωγής και το ονοματεπώνυμο του πατέρα και της μητέρας του μαθητή» και κάλεσε το υπ. Παιδείας να διαμορφώσει «τα εν λόγω έντυπα, από τη σχολική χρονιά 2006-2007 και μετά, ώστε να μην περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο, το επάγγελμα και τον τόπο καταγωγής του πατέρα και της μητέρας». Σε μεταγενέστερο στάδιο, σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, η επίτροπος υπέδειξε ότι τα δεδομένα που αναγράφονται θα πρέπει να «είναι συναφή, πρόσφορα και όχι περισσότερα από ό,τι κάθε φορά απαιτείται ενόψει των σκοπών της επεξεργασίας».
Από την πλευρά της, η επίτροπος Διοικήσεως με διάφορες επιστολές της (ημερ. 3/3/2009, 30/9/2009, 19/11/2009) προέβη επίσης σε υποδείξεις προς το υπ. Παιδείας για την απάλειψη του ονόματος του πατέρα των μαθητών από τα απολυτήρια και ενδεικτικά τους. Με βάση τις υποδείξεις των δύο επιτρόπων, συνέχισε το υπ. Παιδείας, λήφθηκε η απόφαση να αναγράφονται στα απολυτήρια/ενδεικτικά μόνο τα ακόλουθα προσωπικά στοιχεία: αριθμός δελτίου ταυτότητας/προσωπικός αριθμός εγγραφής, αριθμός μητρώου, ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση διαφωνεί πάντως η ΟΕΛΜΕΚ, η οποία και κάλεσε ήδη τα μέλη της να μην υλοποιήσουν τις οδηγίες του υπ. Παιδείας.
Πηγή: Πολίτης (Γεωργία Ψαρια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου