5/6/10

Επανάσταση στην τεχνητή γονιμοποίηση

Μέθοδο επιλογής του καλύτερου σπερματοζωαρίου, εξίσου αποτελεσματική με τη φυσική διαδικασία, ανέπτυξαν επιστήμονες 

 Μια νέα μέθοδο που επιτρέπει την επιλογή του καλύτερου σπερματοζωαρίου για χρήση στην εξωσωματική γονιμοποίηση ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές. Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, η μέθοδος είναι εξίσου αποτελεσματική με τη φυσική διαδικασία επιλογής του κατάλληλου σπερματοζωαρίου που χρησιμοποιεί το ωάριο. Ουσιαστικώς με βάση την τεχνική επιλέγεται το σπερματοζωάριο με τη μεγαλύτερη ακεραιότητα σε ό,τι αφορά το γενετικό υλικό του, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς θα δώσει σημαντική ώθηση στο θέμα της ανδρικής γονιμότητας.
Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γκαμπόρ Χουσζάρ, «τα αποτελέσματά μας θα έχουν σημαντική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα, δεδομένου ότι περίπου το 40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας των ζευγαριών συνδέεται με προβλήματα γονιμότητας του άνδρα».

Ο επιστήμονας εξήγησε ότι η συμβατική ανάλυση του σπέρματος επικεντρώνεται στη μέτρηση των σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό, αλλά και στην κινητικότητά τους. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί καταλήγουν στο ότι ένας άνδρας είναι γόνιμος. Ωστόσο έως σήμερα τα «παραδοσιακά» τεστ δεν έδιναν πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του DΝΑ των σπερματοζωαρίων ή την ικανότητά τους να επιτυγχάνουν τον στόχο τους, την πρόσδεση δηλαδή στο ωάριο και τη διείσδυση σε αυτό.
Σε ιδεατή περίπτωση το ωάριο με φυσικό τρόπο επιλέγει το καλύτερο σπερματοζωάριο και μπλοκάρει τα υπόλοιπα. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της τεχνητής γονιμοποίησης οι γιατροί δεν γνωρίζουν αν εισάγουν το καλύτερο σπερματοζωάριο στο ωάριο.
«Ανακαλύψαμε τώρα έναν βιοχημικό δείκτη της γονιμότητας του σπέρματος,με αποτέλεσμα να μπορούμε να επιλέγουμε σπερματοζωάρια με μεγάλη ακεραιότητα του DΝΑ» σημείωσε ο δρ Χουσζάρ.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την αποτελεσματικότητα της εξέτασης σε δείγμα σπέρματος 50 ανδρών. Στηρίχθηκε στην ιδέα ότι τα σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας θα προσδένονταν σε ένα οξύ (υαλουρονικό οξύ). Πράγματι τα τεστ έδειξαν ότι τα σπερματοζωάρια με την υψηλότερη ποιότητα από γενετικής απόψεως προσδένονταν στο οξύ, κάτι που δεν συνέβαινε με τα υπόλοιπα.
Ο δρ Χουσζάρ παρομοίασε τα σπερματοζωάρια που δεν προσδέθηκαν στο οξύ με τα CD που έχουν γδαρθεί. «Φαίνεται ότι είναι λειτουργικά, ωστόσο λείπουν σημαντικές πληροφορίες. Το κατεστραμμένο σπέρμα μπορεί να φέρει χρωμοσωμικές ανωμαλίες που συνδέονται με γενετικές νόσους». Τα αποτελέσματα σχετικά με το νέο τεστ αναμένεται να δημοσιευθούν στο επόμενο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Journal of Αndrology».
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου