7/6/10

Η ηχορύπανση απειλεί τα ψάρια

Σοβαρή απειλή είναι για τα ψάρια η ηχορύπανση, σύμφωνα με νέα έρευνα Ολλανδών, Γερμανών και Αμερικανών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Τάσεις στην Οικολογία και την Εξέλιξη των Ειδών».

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας τις επιπτώσεις που έχουν στα ψάρια διάφοροι θόρυβοι που προκαλούνται από τα πλοία, τα sonar και τις υπεράκτιες γεωτρήσεις για εξόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
«Όχι μόνο δεν ζουν σε έναν ήσυχο κόσμο, αλλά τα περισσότερα ψάρια έχουν καλή ακοή και ο ήχος παίζει ενεργό ρόλο στη ζωή τους», σημειώνουν στην έκθεσή τους οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα.
Αυτό σημαίνει ότι τα αυξανόμενα επίπεδα θορύβου επηρεάζουν αρνητικά τα ψάρια, υπονομεύοντας την ικανότητά τους να αναπαραχθούν, να επικοινωνήσουν ή να προστατευτούν.

Όλα τα είδη ψαριών που έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας μέχρι στιγμής, έχουν ακοή. Ορισμένα από αυτά διαθέτουν ένα «εσωτερικό αυτί», ενώ άλλα έχουν ένα επιπλέον όργανο, την πλευρική γραμμή, που ονομάζεται και πλευρική αίσθηση ή πλευρική ακοή.
Δεν έχουν όλα τα είδη ψαριών τις ίδιες ικανότητες σε ό,τι αφορά την ακοή. Το χρυσόψαρο για παράδειγμα μπορεί να «πιάσει» πολύ υψηλότερες συχνότητες συγκριτικά με τον μπακαλιάρο, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει μέση ακοή. Εκτός αυτού, ορισμένα είδη ψαριών είναι ευαίσθητα στους υπέρηχους, ενώ άλλα είναι ευαίσθητα στους υπόηχους.
Αυτό σημαίνει ότι ο θόρυβος που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στη θάλασσα μπορεί να βλάψει τα ψάρια όπως ακριβώς η ηχορύπανση στις πόλεις επιδρά στα πτηνά.
«Τα επίπεδα των υποθαλάσσιων θορύβων αυξάνονται συνεχώς, ωστόσο δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος», τόνισε σε δηλώσεις του ο δρ. Hans Slabbekoorn, επικεφαλής της έρευνας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, ορισμένα είδη ψαριών όπως η ρέγγα, ο μπακαλιάρος και ο ερυθρός τόνος, πανικοβάλλονται από τους θορύβους και δυσκολεύονται να σχηματιστούν σε κοπάδια εξαιτίας της ηχορύπανσης.
Ως εκ τούτου επηρεάζεται η κατανομή των ψαριών, καθώς αυτά αποφεύγουν τα μέρη όπου υπάρχει ηχορύπανση εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Παράλληλα δυσκολεύονται να επικοινωνοήσουν μεταξύ τους, αφού οι ήχοι που βγάζουν δεν ακούγονται.
Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τρόπο ζωής τους δεδομένου ότι τα ψάρια βγάζουν ήχους όταν διεκδικούν την περιοχή τους, όταν μάχονται για τροφή ή όταν δέχονται επίθεση.
Στην έκθεσή τους οι ερευνητές καταλήγουν ότι η ηχορύπανση δεν είναι η σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζουν τα ψάρια, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σοβαρή.
Το περιορισμένο ενδιαφέρον αναφορικά με το πρόβλημα της ηχορύπανσης στον βυθό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει αυτούς τους θορύβους και πολλές φορές δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν το μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται.
Για το econews.gr Φ. Νικολάου
Πηγή BBC

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου