10/6/10

Αβοριγίνες



Ιστορικός λαός της Αυστραλίας.
Η ονομασία "Αβοριγίνες " σχετίζεται, ενδεχομένως, ετυμολογικά με τις λέξεις " αβ' οριγινος ιθαγενής , έγινε απο εδω ,ντοπιος, γνήσιος " .
Αβορίγινες είναι οι τοπικοί κάτοικοι της Αυστραλίας που ήρθαν πιθανά από την Ασία τουλάχιστον πριν 30.000 έτη.
Στα τέλη του 18ου αιώνα υπήρχαν 500 - 600 διαφορετικές φυλές με διαφορετικές διαλέκτους, από τις οποίες 50 έχουν εξαφανιστεί.
Οι Αβοριγινες αποδεκατίστηκαν απο λευκούς επιδρομείς-αποίκους

Κοσμογονία

Οι Αβορίγινες αναφέρουν την αρχή του Κόσμου ως το "Όνειρο" ή "την Ώρα του Ονείρου". Κατά την διάρκεια του Dreamtime οι ιθαγενείς πρόγονοι τους δημιούργησαν τα διάφορα στοιχεία της Φύσης, όπως, τα ζώα, το νερό, τα δέντρα, τον ουρανό.

Μουσική

Η μουσική θεωρείται ότι αποτελεί μία "γέφυρα" ανάμεσα σε αυτούς και στους προγόνους, τους ήρωες, τη Γη, τα ζώα που ζουν σε αυτήν, και φυσικά τους Θεούς τους.
Επίσης η επίκληση για βροχή, μία θεραπευτική τελετουργία, κ.λπ., συνοδεύεται από μουσική και χορούς.

Τέχνη

Στην Βόρεια Αυστραλία η τέχνη των Αβορίγινων περιλαμβάνει γλυπτική, τοιχογραφία, ζωγραφική στους φλοιούς των δέντρων καιβραχογραφία. Ακόμη, κατασκευάζουν καλάθια, κομπολόγια κ.α.

Κοινωνία

Οι Αβορίγινες έχουν ένα περίπλοκο και δυσνόητο "οικογενειακό" σύστημα που καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ τους και τους γάμους. Οι Karimera για παράδειγμα χωρίζονται σε νομάδες ή τοπικά γκρουπ των 30 ατόμων, τα οποία χωρίζονται σε 4 τάξεις ή τμήματα.

Τοιχογραφίες

Η παρατήρηση εκατοντάδων τοιχογραφιών που ζωγραφίστηκαν πριν από χιλιάδες έτη και ανακαλύφθηκαν σε περίπου 100 διαφορετικά σπήλαια της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ίσως να πρόκειται για την πιο μακροχρόνια καταγραφή της ζωής στην Γη.
Οι Αυστραλοί Αβοριγίνες ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν στους τοίχους πριν από 15.000 έτη.
Ομάδα επιστημόνων σε πρόσφατη αποστολή στο Γουέλινγκτον Ρέιντζ κατέγραψε 81 εικόνες διαφόρων πλοίων, από εμπορικά πλοία που μετέφεραν αγγεία από την Ινδονησία έως κανό και βρετανικά πλοία του 19ου αιώνα.

Συναλλαγές

Οι εικόνες αυτές ανατρέπουν την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η ήπειρος υπήρξε απομονωμένη και ότι στο μεγαλύτερο μέρος της δεν είχε καθόλου ξένους επισκέπτες μέχρι που έφτασαν οι Βρετανοί με τον Πρώτο Στόλο το 1788.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τις τοιχογραφίες, οι άνθρωποι της Βόρειας Αυστραλίας συναλλάσσονταν εμπορικά μέσω θαλάσσης με τηνΑσία και την Ευρώπη εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες χρόνια πριν την άφιξη των Βρετανών.
Επίσης, δίπλα στις αρχαίες απεικονίσεις του -εξαφανισμένου θηλαστικού- λύκου της Τασμανίας και των καγκουρό υπάρχουν εικόνες που τεκμηριώνουν τις εφευρέσεις του σύγχρονου κόσμου - ένα αυτοκίνητο, μια ρόδα ποδηλάτου, ένα δίπλανο αεροσκάφος και ένα τουφέκι, καθώς και πορτρέτα ενός ιεραπόστολου και ενός καπετάνιου.
«Οι άνθρωποι πήγαιναν επανειλημένα, για να προσθέσουν τοιχογραφίες για περισσότερα από χιλιάδες έτη και εκατοντάδες γενεές», αναφέρει ο αρχαιολόγος Πολ Τέικον, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γκρίφιθ στο Κουίνσλαντ.
Πηγή: el.science.wikia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου