29/6/10

Κύπρος: Δυσμενής εκπαιδευτική πολιτική για τη Δημοτική Εκπαίδευση στην ύπαιθρο

Δημήτρη Μικελλίδη Προέδρου ΠΟΕΔ

Με απόφασητου Υπουργικού Συμβουλίου, που πάρθηκε κατόπιν εισήγησης του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού χωρίς οποιαδήποτε εκ των προτέρων διαβούλευση ή έστω ενημέρωση της ΠΟΕΔ (νέες πρακτικές αυτές), ουσιαστικά επιχειρείται μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη των θεμάτων παιδείας σε ό,τι αφορά την ύπαιθρο, τα μικρά σχολεία και τα περιφερειακά σχολεία. Με μοναδικό γνώμονα το πώς θα οικονομηθεί αριθμός εκπαιδευτικών, τα σχολεία της υπαίθρου σύρονται σε μια άνευ προηγουμένου ανυποληψία, αφού με εγκύκλιό του το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης θέτει πλέον άτεγκτους κανόνες για τη στελέχωση των μικρών σχολείων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη παραμέτρους που μέχρι τώρα είχαν δεσπόζουσα θέση στον τρόπο στελέχωσης αυτών των σχολείων.
Έτσι, παρατηρούμε ότι θα έχουμε μειώσεις ωρών διδασκαλίας σε δεκάδες σχολεία και συμπλεγματοποιήσεις τάξεων. Τα περί μεταρρυθμίσεων, ανθρώπινου σχολείου κλπ. πάνε περίπατο, όλα τινάζονται στον αέρα.

Η πολιτική ίδρυσης περιφερειακών σχολείων, όπου με πειστικά επιχειρήματα οι του ΥΠΠ έπεισαν δεκάδες κοινότητες να κλείσουν τα σχολεία τους προκειμένου τα παιδιά τους να μετακινηθούν σε μεγαλύτερα, αποδεικνύεται μια φενάκη. Και τούτο γιατί τώρα, με τις νέες οδηγίες, και τα περιφερειακά σχολεία αντικρίζονται όπως τα μικρά τοπικά σχολεία μιας οποιασδήποτε κοινότητας. Ακόμη και ο τρόπος συμπλεγματοποίησης τάξεων αλλιώς γίνεται στα πολυθέσια σχολεία και αλλιώς στα μικρά σχολεία της υπαίθρου, λες και τα παιδιά των μικρών χωριών είναι παιδιά μιας άλλης κοινωνίας και όχι της κυπριακής.
Η νέα πολιτική του ΥΠΠ αποτελεί μια οπισθοδρόμηση στα θέματα παιδείας, ενώ πλήττει ανεπανόρθωτα την όποια προσπάθεια στήριξης της υπαίθρου. Οι εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για στήριξη της υπαίθρου και αναχαίτιση της αστυφιλίας ναρκοθετούνται από τέτοιες αποφάσεις, αφού οι γονείς βλέπουν ότι τα παιδιά τους αντιμετωπίζονται με δυσμένεια σε σχέση με την εκπαίδευση που παρέχεται στα παιδιά των πόλεων. Σε μια χρονιά που υποτίθεται καλλιεργούμε το στόχο κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, το ίδιο το υπουργείο Παιδείας δημιουργεί συνθήκες ανισότητας εκπαιδευτικών ευκαιριών και πρόσβασης στο αγαθό της εκπαίδευσης.
Προσωπικά καταγγέλλω αυτή την πολιτική, την οποία και θα αγωνιστούμε να ανατρέψουμε. Θεωρώ δεδομένη τη στήριξη των τοπικών συνδέσμων γονέων και εφορειών, ενώ αναμένω και από την επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού αυτεπαγγέλτως να εξετάσει το όλο ζήτημα και να τοποθετηθεί σχετικά. Και τούτο γιατί υπάρχει ξεκάθαρα θέμα δυσμενών διακρίσεων σε βάρος των παιδιών της υπαίθρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις για το θέμα αυτό, που όπως γράφω και πιο πάνω ναρκοθετεί τις δικές του εξαγγελίες και δεσμεύσεις απέναντι στον κυπριακό λαό.
Πηγή: Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου