21/6/10

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί νικούν την κρίση

Νέα δεδομένα δημιουργεί η τρέχουσα οικονομική συγκυρία στην προοπτική διαφόρων επαγγελμάτων. Σύμφωνα με τη νέα ετήσια έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Θεόδωρου Κατσανέβα, θετικές προοπτικές απασχόλησης προσφέρουν για τα επόμενα 5 - 10 χρόνια η πληροφορική, τα παραϊατρικά επαγγέλματα ακόμη και η ενασχόληση με τις πωλήσεις. Αντίθετα τα πατροπαράδοτα επαγγέλματα κύρους, όπως η δικηγορία και η ιατρική, βαδίζουν πλέον σε δύσβατα μονοπάτια.

Την ώρα που οι υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων διεκδικούν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έρευνα του καθηγητή Θ. Κατσανέβα και της επιστημονικής του ομάδας με τίτλο «Οι προοπτικές για επαγγέλματα σε σχέση με σπουδές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το 2010 για τα επόμενα 5 - 10 χρόνια» αποτυπώνει τις τάσεις στον τομέα της απασχόλησης, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση την παρούσα ύφεση της οικονομίας.
Ιδιαίτερα αρνητική για τα επόμενα 5 - 10 χρόνια με περαιτέρω κάμψη τα επόμενα 2 - 4 χρόνια καταγράφεται η εικόνα για τους γιατρούς, τους οδοντιάτρους, τους φαρμακοποιούς και τους χημικούς. Ωστόσο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης θα αντιμετωπίσουν σε μεγαλύτερη έκταση οι θεατρολόγοι όπως και τα άλλα επαγγέλματα της Τέχνης, ενώ υψηλά ποσοστά κορεσμού καταγράφονται στους δικηγόρους και στους δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα να θεωρείται δύσκολη η πρόσβαση στους συγκεκριμένους κλάδους για νέους χωρίς να έχουν οικογενειακά ή φιλικά ερείσματα.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα τσουνάμι στην οικονομία και είναι ευνόητο ότι για τα επόμενα 2 - 4 χρόνια θα έχουμε σαφώς μια αύξηση της γενικής ανεργίας αλλά και ορισμένων κλάδων που πλήττονται περισσότερο, όπως οι κατασκευές, ενώ θα φύγουν στο εξωτερικό πολλά παιδιά που έχουν τελειώσει πανεπιστήμια εδώ, λόγω της τρέχουσας συγκυρίας», σχολίασε ο κ. Κατσανέβας.
Θετικές προοπτικές
Στον αντίποδα πάντως το επάγγελμα του δασκάλου όπως και του νηπιαγωγού εξακολουθεί να έχει πολύ θετικές επαγγελματικές προοπτικές, υψηλή απορροφητικότητα εξακολουθούν να διατηρούν τα επαγγέλματα της πληροφορικής, ενώ πολύ καλές προοπτικές συνεχίζουν να έχουν οι πλοίαρχοι και οι μηχανικοί εμπορικού ναυτικού, αν και οι νέοι δεν επιθυμούν, όπως φαίνεται, να ακολουθήσουν τη ναυτοσύνη όπως παλιότερα.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, ικανοποιητικές προοπτικές εξακολουθούν να έχουν τα επαγγέλματα της γης και της θάλασσας, οι γεωπόνοι και οι ιχθυολόγοι, ενώ καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές εμφανίζουν οι κλάδοι των ηλεκτρονικών δικτύων, των μηχανολόγων, των ηλεκτρολόγων και των ηλεκτρονικών, των τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, των ακτινολόγων - ραδιολόγων, των νοσηλευτών και των στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων. Επίσης από τις ειδικότητες που έχουν καλύτερες προοπτικές είναι αυτή του φοροτεχνικού - λογιστή και του κοστολόγου, ενώ μια μικρή βελτίωση της απορροφοτικότητάς τους παρουσιάζουν και οι περιβαλλοντολόγοι.
Πηγή: Αγγελιοφόρος (Μαρία Μπαζδριγιάννη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου