3/6/10

Τοιχογραφία αποκαλύπτει την παλαιότητα της τέχνης των Αβοριγίνων

Μια τοιχογραφία με δύο γιγαντιαία πουλιά που μοιάζουν με στρουθοκαμήλους μπορεί να είναι η παλαιότερη που έχει ανακαλυφθεί στην Αυστραλία, εκτιμούν αρχαιολόγοι.

Η τοιχογραφία, με κόκκινη ώχρα, που ανακαλύφθηκε στο βορειότερο σημείο της Αυστραλιανής ηπείρου μπορεί να είναι 40.000 ετών, δηλαδή να χρονολογείται από τις πρώτες ημέρες του εποικισμού της ηπείρου.
Ο αρχαιολόγος Μπεν Γκουν δήλωσε ότι τα Genyornis (σ.σ πτηνά της παλαιολιθικής εποχής που έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τη σημερινή στρουθοκάμηλο), καταδεικνύουν ότι η τοιχογραφία έχει δημιουργηθεί τουλάχιστον πριν από 40.000 χρόνια.

«Οι λεπτομέρειες αυτής της ζωγραφικής αποδεικνύουν ότι ο δημιουργός της γνώριζε το ζώο πολύ καλά», δήλωσε ο Γκουν στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Είτε η τοιχογραφία είναι τουλάχιστον 40.000 ετών, οπότε και η επιστήμη εκτιμά πως οι Genyornis εξαφανίστηκαν, ή διαφορετικά το συγκεκριμένο είδος έζησε πολύ περισσότερο από ότι εκτιμούσαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Γκουν είπε ότι κοντά στο σημείο που βρέθηκαν οι απεικονίσεις των Genyornis στο Αρνχεμ Λαντ, έχουν βρεθεί και απεικονίσεις άλλων ζώων που πλέον έχουν εξαφανιστεί όπως οι λύκος της Τασμανίας, ο γιγαντιαίος μυρμηκοφάγος της Αυστραλίας και το γιγαντιαίο καγκουρό.
Οι τεχνικές δυσκολίες και οι αμφισβητήσεις καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον ακριβή καθορισμό της τέχνης της παλαιολιθικής εποχής στην Αυστραλία, αλλά ο Ουές Μίλερ, επικεφαλής της ένωσης Jawoyn, δήλωσε ότι η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι η φυλή του έζησε στην περιοχή δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν.
«Επιβεβαιώνεται ότι η φυλή Jawoyn ζούσε σε αύτη τη χώρα, πολύ, μα πάρα πολύ παλιά», τόνισε ο Μίλερ.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου