16/6/10

Οι αιτίες που κρατούν τους νέους εκπαιδευτικούς εκτός της δημόσιας εκπαίδευσης στην Κύπρο

Σε σχέση με την υπό συζήτηση πρόταση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στους εκπαιδευτικούς, επιθυμούμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας, διότι στον δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, παραγνωρίζονται οι πραγματικές αιτίες που σήμερα κρατούν τους νέους εκπαιδευτικούς εκτός της δημόσιας εκπαίδευσης.

Κατανοούμε τα επιχειρήματα όσων ευνοούν την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης και τα οποία έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το πρόβλημα των υφιστάμενων εκπαιδευτικών να εξασφαλίσουν επαρκή συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ, με υποχρεωτική αφυπηρέτηση των εκπαιδευτικών στην ηλικία των 60 ετών. Ωστόσο, δεν μπορούμε να θυματοποιήσουμε τη νέα γενιά, ιδιαίτερα, όταν σε μια περίοδο αυξημένης ανεργίας η όποια συζήτηση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης δεν συνοδεύεται από πρακτικά μέτρα, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τις γενεσιουργές αιτίες που εμποδίζουν σήμερα την εισδοχή των νέων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι παράλληλα με τη συζήτηση για ενδεχόμενη επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, η Κυβέρνηση και η Βουλή οφείλουν να προωθήσουν τα εξής μέτρα:
*Ξεκαθάρισμα του υφιστάμενου καταλόγου διοριστέων, έτσι ώστε να αφαιρεθούν όσοι δεν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν θέση στην εκπαίδευση ή έχουν εξασφαλίσει άλλη μόνιμη θέση αντίστοιχης κλίμακας στη δημόσια υπηρεσία.
*Εκσυγχρονισμός του καταλόγου διοριστέων, έτσι ώστε οι σημερινοί νέοι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στη δημόσια εκπαίδευση, στη βάση της καταλληλότητας και όχι μόνο στη βάση της ημερομηνίας απόκτησης του τίτλου σπουδών. Με την εισαγωγή κάποιας μορφής εξέτασης μπορεί επίσης να επιλυθεί η συσσώρευση χιλιάδων Ελλαδιτών υποψηφίων, αφού όσοι δεν συμμετάσχουν σε αυτήν θα διαγράφονται αυτόματα από τον κατάλογο.
*Το όποιο νέο σύστημα διορισμών πρέπει να διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας και να μη θυματοποιεί όσους βρίσκονται σήμερα κοντά σε διορισμό, γι΄αυτό και έπρεπε ήδη το υπουργείο Παιδείας να είχε ξεκινήσει δημόσιο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προς αυτή την κατεύθυνση.
*Επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου στη δημοτική και μέση εκπαίδευση, όπως δεσμευόταν προεκλογικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
*Μείωση του αριθμού μαθητών σε όλες τις τάξεις της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, κάτι το οποίο επίσης αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Χριστόφια.
Πηγή: Πολίτης (ΝΕΔΗΣΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου